3 Nisan 2010 Cumartesi

Güzel Futbola Karşı Chelsea


Yıllardır İngiltere'nin "Big Four"ları içinde Arsenal ve Chelsea' ya karşı olumlu bir şeyler hissedemedim. Yani tamam, Arsene Wenger' in yaptıklarını alkışlamamak elde değil, ama sevgi namına bir şey uyandırmadı içinde. Chelsea' ye ise bir aralar düşmanlık boyutunda uzaktım. Ama bu uzak kalışım, Joe Cole gibi bir yeteneği görmeme engel değil. Tanklardan kurulu bir takım Chelsea. Özellikle kadrolarındaki dm ve cmler o kadar düz oyunculardan kurulu ki bazen maçlarını izlemek azap oluyor. Onlara karşı bütün bu sevgisizliğime rağmen, geleceğin futbol anlayışında onlarında etkisi olacak. Bir tarafta Barcelona ve Arsenal gibi güzel futbolun doruğunu yaşayan takımlar olacak, diğer tarafta ise bunları bozabilen takımlar. En yakın ve çarpıcı örneklerden biri için, geçen sene yarı finali hatırlayın. Londra' da 90 dakika Barcelona'yı bozmayı başardılar. Bugünde buna benzer bir şekilde başladılar.

Maçı iki bölüme ayırmak lazım. İlk 30 dakika ve son 60 dakika olarak. İlk 30 dakikada, topsuz oyunda o kadar başarılılarda ki, ManU'nun düzgün bir atak yapmasına izin vermediler. Lampard, önderliğinde takım savunmasının organizasyonu kusursuzdu. Birde hızlı ataktan bir gol buldular. Golde Cole'un ustalığı ona bir kez daha hayran olmamı sağladı. Her şey Chelsea'nin istediği gibi gidiyordu. Sonra ManU yavaş yavaş Rooney olmadan oynamaya alıştı. İlk 30 dakika Chelsea %69 top ile oynarken, bu oran 30 ila 45 arasında % 54'e kadar geriledi. İkinci yarıda ise top ile daha fazla oynayan taraf ManU oldu. Ama sadece Chelsea'nin izin verdiği yerlerde oynayabiliyorlardı. Ancelotti, yaptığı değişiklikler ile tamamen hızlı hucüma uygun bir yapıya getirdi. (İleride top tutan Drogba ve hızlı topcu Kalou).

Tabi ki Sir Alex Ferguson' da maç boyu, gerek saha içinde diziliş ile oynayarak, gerek oyuncu değişiklikleri ile maçı kazanmak için her şeyi denedi. Ama olmadı. Golün ofsayt olması bence çok önemli değil. Çünkü maçı kazanmayı hak eden taraf zaten Chelsea idi.

Hiç sevmediğim bir takım, bu da yetmezmiş gibi hiç sevmediğim şekilde oynuyor Chelsea. Ama yaptıkları işi çok iyi yapıyorlar. Özellik ile diğer 3 büyük ile ve Avrupa'da top oynamayı seven takımlar ile yaptıkları maçlarda, bu taktikleri işe yarıyor. Umarım onların bu tatsız sistemi az takım örnek alır. Yoksa bu makyavelist futbolu izlerken sıkılacağımız günler bizi bekler.


Maradona

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder