12 Haziran 2010 Cumartesi

Maradona ve Messi

Üzülerek belirtiyorum ki, Arjantin maçını izleyemedim. Daha kötüsü bir ton can sıkıcı şey yaşadım. Mesele ise bunlar değil. Maç bitimi bir arkadaşımla konuştum, bir iki blog okudum ve maç özetlerini izledim. Söyleyeceklerimin ise maçla bir ilgisi yok.

Birçok futbolcu sevdim, hayran oldum ama içlerinde beni en çok etkileyen Maradona oldu. O benim için dünyanın en iyi futbolcusu. Herkes için var bir tane böyle adam. Pele, Best, Curyff, Garrincha yahut başka birisi. Herkesin en sevdiği isme saygım var. Ama bazı insanlar Maradona'nın başarısız olmasını dört gözle bekliyorlar. Bunu anlamıyorum ben. Sanki Maradona başarısız olursa, benim kahramanım olmayacak sanki. Yahut bu onun iyi futbolculuğuna gölge düşürecek. Bilenler biliyordur çok ukalalık yapmayayım ama birader bu adam adına kilise var. Yani düşünün onu gerçekten sevenler onu nasıl görüyor. Ha siz başka birisini seversiniz, ama saygı duymak zorundasınız. Konuyu bu delinin teknik adamlığına getirecek olursak benim şahsen hiç bir beklentim yok. Kupayı alırsa Arjantin sevinirim, alamazsa ise Maradona'ya sövmem, ki merak etmeyin güzelim Arjantin halkı da sövmez. Ki unutulmasın 2002'de gruptan çıkamayan bir Arjantin, 2006'da çeyrek finalde elenen bir Arjantin'den sonra Maradona ne yapsa yeridir.

Gelelim Messi'ye. 1990'dan beri iyi kötü futbol izliyorum. Çok yetenekli futbolcular izledim ve bunlardan birisi Messi. Ama şimdi çıkıp Messi'ye " O zaten küçük maçların futbolcusu" diyen insanları gördükçe elime bir odun alıp girişesim geliyor. Bundan daha basit, daha sığ ve zekasız bir yorum olabilir mi? Messi son 2 senenin tartışmasız yıldızlarından bir tanesi. Bu kadar parlamasından tabii ki Xavi, İniesta ve Barcelona'nın mükemmelliğinin katkısı vardır. Ama atıyorum oraya Aydın Yılmaz'ı koysan durumun vehametini anlarız. Yani Messi her türlü büyük ve iyi bir futbolcudur. Ama Messi belli bir sistem içinde daha çok büyüyen bir futbolcudur. Ha Maradona mı? O sistemin kendisidir.

Ülkeme tez vakitte, futboldan anlayan yorumcular gönderilir uzaydan umarım. Ve aynı uzaylılar bir kısım yorumcuları kaçırırlar. Sevgiler Saygılar.

Maradona :)

Dünya Kupası 1. Gün

Evet, 4 senelik çilemiz bitti ve kavuştuk sevgiliye. 2 maç geride kaldı, hepimizin aklında bazı şeyler kalıyor. Dünya Kupası boyunca ne sıklıkla yazarım bilmiyorum, ama sıkıcı maç yazıları yazmayacağım kesin. Sonuçta milyonlarca insan izliyor maçı, bu yüzden maç analizi yapmak gereksiz geliyor. Kısa notçuklar tadında olacak sanırım yazılar. Tabi ara ara Maradona özelinde gireceğim bazı toplara.

Törenin açılışı size de biraz yavan geldi mi? Garipti sanki, eksik varmış gibi geldi en başta. Sonra düşündüm ve fark ettim ki, tam bir Afrika cahiliyim. Adamların kültürü bu sonuçta, belki onlar için büyük olay.

Sonrasında TRT 1 işkencesi başladı. Ömer Başkan'ı geçtim, kanalın kafasını merak ediyorum. Müdürler falan ne kullanıyor. Sonuçta Dünya Kupası yayıncısısın, dakika ve skor yazmıyor. İlk maçın 86. dakikasında yazdılar. Ulan insan utanır da yazmaz arkadaş o dakikadan sonra. Ses geciktirici alet denilen bir şey varmış, onu da kullanmadılar tam bir fiyasko. Akşam maçında en azından on üzerinden 5'lik iş yapabildiler. Minimum kalitede bir maç izledik.

Saha içinde ise, gözler Gio'daydı. Bu adam için arkadaşlara "Biraz daha gol atamazsa, Aydın Yılmaz olur" demişim 2 3 ay önce. Birisi hatırlattı bugün. Kabul ediyorum biraz acımasız bir yorum olmuş, Trabzonspor maçında vermediği bir pastan dolayı kızmıştım kendisine. Bugün iyi oynadı. Bence yönetim üzerine bir bardak soğuk su içsin. Transfer edilmesi gereken bir adamı edemedik transfer.

Carlos Vela, cidden tırt bir arkadaş. Yıllardır Fm'de de hiç güvenmedim kendisine. Kızım olsa vermem cidden. Güzelim Meksika halkı senden hizmet bekliyor, ruh gibi gez sen sahada .

Güney Afrika'yı ise tam çözemedim, garip takım. Fifa bunları yürütür diyeceğim biraz, ama maksimum gruptan çıkartır. Asıl benim Fifa'nın yürüteceğine inandığım Afrika Takımı Fildişi. Yarı final sürpriz olmaz, çeyrek final garanti.

Akşamki maçta ise Lugano'yu sevdim, çünkü onu ilk kez anladım. Ben cehaletimden ötürü bir tek bu Lugano'yu deli sanıyordım, meğer güzelim Uruguay halkı kafayı yemiş. Takım agresif ötesi, itiraz üstadı abilerle dolu. Bu maçın sonlarında Henry adice penaltı istedi ya, o pozisyonda hakem devam dedi, ama bir Uruguaylı hakeme hala itiraz ediyordu. Ahanda dedim deli.

Futbol olarak on üzerinden 5 buçuk bir gün oldu bence . Asıl büyük gün yarın. Arjantin'im sahaya çıkıyor. Bu konu hakkında yazacağım bir şeyler ama şimdiden şunu söyleyeyim. Maradona çok kötü bir teknik direktör ve bu fikrim kupayı alsa bile değişmeyecek. Ama Maradona çok değişik ve büyük bir insan ve eğer kupa gelirse bu büyüklükten gelecektir.

Spor İletisim 3. Sayı

10 Haziran 2010 Perşembe

21 Yaşında Sol Kanat


Fener bu sefer şaşırttı beni. Hem Brezilyalı değil hem de 21 yaşında hem de sol kanat. Bir de şöhretli olsa zaten Fener'e gelmezdi. İyi yoldayız. Tebrikler.

Bu arada dünya kupasında izleyecek bir Fenerli daha olması, bizlerin maç programlarını da değiştirecektir sanırım.

Marquinhos

9 Haziran 2010 Çarşamba

Joe Cole


Chelsea yollarını ayırdığını açıkladı Joe Cole ile. Joe Cole ise Afrika'dan cevap verdi "Şu anda aklımda sadece Dünya Kupası var. Görüşmeleri benim yerime menajerlerim yürütecek." Kendisi bence yeteri kadar takdir edilmeyen ve dolayısıyla hak ettiği değeri görememiş bir futbolcudur. Bonservisi elinde olduğu için Manchester United, Arsenal ve Liverpool gibi büyük takımlar ile ligin açözglü çocuğu Manchester City hemen peşine düştüler. Cole Chelsea'den haftalık yüzbin pound alıyordu. Eğer para kazanmayı tercih eder ve City'ye giderse ona olan sevgim doğal olarak azalır. Diğer 3 takımdan kime giderse futbolun güzelleşmesine katkı sağlayacağı kesin.

Bir de bu 4 takımın arkasından olayları izleyen Tottenham ve Redknapp var. Redknapp geçen hafta "Cole için büyük takımlarla görüşmesini bekleyeceğiz, eğer onlardan birisiyle anlaşamazsa biz de teklifimizi yapacağız" dedi. Bilenler bilir Joe Cole, West Ham alt yapısından yetişti. Redknapp ise Cole'a formayı ilk veren teknik direktör. Sonuç olarak aralarında romantik bir ilişki de var.

Benim gönlümden geçen Liverpool'a gitmesi. Ama Liverpool'un Şampiyonlar Ligi'nde olmaması bu transfer için ellerini zayıflatan en önemli unsur. Wenger için ise çok yaşlı bir transfer olur. (Sol Campbell istisna) İşte burada en önemli etken, geçen sene Owen'ı bir kahvaltı masasında bağlayan Alex Ferguson.

İhtimaller üzerine çok konuştum. Bakalım futbolun güzelleşmesine katkı sağlayan bu futbol işçisini hangi takımda göreceğiz.


İnter'de İşler Düzeliyor

Efendim geçtim hemen İnter'e tabii ki. Fakat dediğim gibi kadro ölmüş. Ekibin en genci Santon. Kalede Kameni ver. Julio Cesar'ı yaştan dolayı hemen yedeğe attım. Defans hattının yaş ortalması 35 bilemedin 36. Takımın yıldızı Quaresma olmuş. Sneijder ve Etoo olmasa İnter takım değil. İlk 2-3 hafta galibiyet yüzü göremedim ve tepkilerin odağı oldum.

Ben de hemen yaşlıları göndermeye kalkıştım. 39 yaşına gelmiş topçuyu gönderdim diye tepki yedim. Milito'yu 34. yaş gününü bizle kutlamasın diye başka bir yere kiralık gönderdim. Baktım Owen müsait "Gel evlat" dedim. Obertan'ı sağ kanada aldım. Quaresma'yi 10 kağıda verdim. Ortasahaya Muntari ve Sneijder'i çiviledim. Sola da Albert Riera'yı aldım.

Yaşlı defans hattını, Cahill'i alarak gençleştirdim. Lucio'yu da yanına koydum. Lucio da yaşlı ama taş gibi. Baktım 15 kağıt param kaldı hemen bir golcü için kolları sıvadım. Hedefim Defoe oldu. Hemen geldi. Kendisinin çok gol attığını söylemek isterim. İtalya'ya yeni geldim, defanslar katı falan demeden sıralıyor golleri.

Ligde 14. olan İnter 6.lığa kadar yükselttim. UEFA'da çeyrek finale yükseldim. Hedefimiz Şampiyonlar Ligi ve UEFA'yı bu sene kaldırmak.

Owen ve Obertan'dan biraz bahsetmek gerekirse, Owen daha gole kavuşamadı ama yüzde yüz fit oldu 3-4 hafta sonra. İyi bir yedek ama umarım gol atmaya başlar.

Obertan fırtına gibi başladı fakat şu an azıcık Kazımlık yapıyor. Umarım seneye daha iyi oynar. Bu arada Barnetta var kadroda. Ne zaman oynatsam çocuk taş gibi oynuyor. Ama Riera'yı kestirmiyorum hiç. Yeni transfer ya kıyamıyorum. Ama Barnetta'yı herkese tavsiye ederim.

Devam edeceğim.

Marquinhos

7 Haziran 2010 Pazartesi

Sorsalar haritada yerini gösteremezsin !

Groups for the FIFA World Cup - 2010

Hani derler ya hep "Ulen konuşuyorsun harita yerini bile gösteremiyorsun" işte bu harita Dünya Kupası'na katılan ülkelerin yerlerini merak edenler ufak bir hatırlatma için oluşturulmuş. Kurcalayınız ve haritaya tıklayınız. Aynı renkte olanlar aynı grupta yer alan takımlar unutmadan söyleyeyim.

Saygılar.

6 Haziran 2010 Pazar

Avustralya Milli Takımının Gizli Kampı

Optus Secret Training Camp from Paranoid US on Vimeo.


Dünya Kupası için bir çok reklam filmi yayınlanıyor bir çok sponsor bu konuyu değerlendiriyor. Bu sefer Avustralya milli takımı için hazırlanmış bir video Lucas Neill'e böyle reklam çektirmek bence daha iyi olur bonus kafa olmamıştı sanki.

Saygılar.
değerlendiri