24 Nisan 2009 Cuma

90lardan Kim Kaldı?

İtalya'nın dünyaca en ünlü ve zengin kulüplerinden A.C. Milan şu sıralar kadrosunda tuttuğu oyuncularla adeta bir 90lar karması.Şöyle bir yaşlara bakayım dedim ve bu işin sadece Maldini ve İnzaghi ile bitmediğini de gördüm.Dünyanın futbol anlayışına ve kendi bütçesine rağmen Milan belki de en son Fifa 99'da gönüllerimizi feth etmiş bir sürü futbolcu barındırmakta.
Şimdi yazacağım futbolcular Milan'ın 2008 2009 kadrosunun önemli parçaları ve bence Türk transfer piyasasının en önemli aktörleri olabilecek potansiyelde.Yaşı kemale ermiş yıldızları almadaki büyük ustalığımızı Milan'ın bu kadrosu üstünde de gösterebiliriz.

İlk örnek daha karşılıklı yeni fesh edilmiş bir kontrat.Karşınızda 1976 doğumlu Emerson Ferreira da Rosa.Bu sene pek şans bulamayan hatta Real Madrid'den sonra pek futbolda şans bulamayan Emerson Milan'daki işini bitirdi ve bence Fener'e gelmeye hazır!!Unutmadan , kendisi 33 yaşında.

Milan'ın 2008 2009 kadrosunda 1968'li bir adam var kı o adam bu sene defansın neredeyse vazgeçilmezi oldu.Bu adam bir istikrar abidesisi.Paolo Maldini... Milan onu bırakırsa kemik hayran kitlesini kaybedeceğini zannediyor olabilir.Ayrıca transfere de en uzak adam bence o.O bir efsane ve Milan'da efsanelere saygı sonsuz.

Gianluca Zambrotta daha yeni bir transfer gibi görülse de onun da işinin yavaş yavaş bittiğini belirtmek lazım.32 yaşındaki kanat oyuncusu Milan'a daha ne kadar yararlı olur belirsiz.

Şimdi sayacağım 3 defans oyuncusu da Milan'ın neredeyse değişmezlerindendi bu sene:

Alessandro Nesta (yaş:33),Marek Jankulovski (yaş:32),Giuseppe Favalli (ysş:37).Bu oyuncular daha ne kadar Milan'da kalacak ve savunmada duracak gerçekten çok merak ediyorum.Tamam bu sene idare ettiler belki ama seneye ve ondan sonraki seneye neler yapacaklar belirsiz.Milan şampiyonlar ligine bu yaş ortalamasıyla katılıp yeniden tarih yazmayı mı deneyecek?Çok merak ediyorum doğrusu.


David Beckham 1975li yani 34 yaşında bir futbolcu. Tam futbol hayatını bitirdi Los Angeles'a gitti derken Milan kadrodaki veteranları yetersiz buldu ki Beckham'ı da kattı aralarına.Bu transferin altında sanırım Ronaldinho'dan yeterli performans alınamaması yatıyor.Daha nasıl bir performans beklerler onu da anlamam.İzlediğim maçlarda Ronaldinho'nun kötü ya da vasat oynadığını görmedim.Ama bir başka şekilde bakarsak alınan Beckham oynadığı dönemde kendinden beklenmeyen üst düzey bir performans sergiledi ve yeniden milli takıma yükseldi.Sanırım yakışlıklı Beckham'dan gelen üst düzey performans moda şehri Milan'a daha çok uydu. Yeniden söylüyorum ama ,eğer bir Türk takımı 34 yaşında bir oyuncu alsa alacağı eleştiri hangi boyutlara giderdi siz tahmin edin.Beckham'ı acaba daha ne kadar takımda düşünüyor yönetim ve teknik kadro bilinmez.

Clarence Seedorf deyince aklıma 96'da Fransa'ya karşı kaçırdığı penaltı geliyor.Zaten aklımda Hollanda hep penaltı özürlü bir takım olarak kalmıştır.Ama her zaman turnuvaların en iyi oyununu oynayan ekiplerden biridir.Bu da iki yönlü orta saha oyuncularının varlığı sayesindedir biraz da.Seedorf da bunun en iyi örneklerinden biri.Bugün de Milan'ın neredeyse değişmezlerinden ama yaş geldi kemale onun da.Şu aralar yaşı 33'ü gösteriyor.

Filippo Inzaghi 1973 yılında doğmuş efsane bir futbolcudur.90larda bütün oynadığım futbol oyunlarında ve menejerlik oyunlarında ilk 11'imin değişmezi olmuştur.Şimdi bu adama yaşlı diyeceğim ama gelin görün ki bu sene bu adam 20 maçta 11 gol atmış.36 yaşına rağmen böyle bir performans gerçekten profesyonelliğin göstergesi.

Andriy Shevchenko bir diğer 76lısı Milan'ın.Bu sene Chelsea'den geri getirilen golcü pek verimli bir sezon geçirmedi ama Milan'a daha önce verdikleri aşikar.

Yani Milan'ı da anlamak lazım. Şu saydığım oyuncular belki yaşlı ,belki çoğu ,büyük takımların planlarında bulunmayan oyuncular. Artık herkes 4 -5 25 yaş üzeri oyuncuyu alt yapıdan gelen oyuncularla birleştirip dinamik bir ekip yaratma derdinde.30 üzeri belki 2 3 oyuncuya izin veriyorlar.Arsenal bunun en büyük örneği ve asla taviz vermiyorlar.Gencecik yıldızları parlatıyorlar.Ama gelin görün ki liglerde alınan performanslar neredeyse eşit.Milan ile Arsenal'i karşılaştırdığımızda ikisi de bu sene şampiyonlar ligine gidecek.Fakat ikisinin karşılaşması nasıl olur bilemem.Tabi Milan bu kadroyu korur mu ya da korursa bu kadroyla Şampiyonlar Ligi'nde var olabilir mi bilemiyorum.Ama şöyle de bir gerçek var ki bir Maldini hala savunmanın ortasında hem de İtalya Ligi'nde tutunabiliyor.Bugün Beckham ,Ronaldinho'yu kesebiliyor.İnzaghi daha yeni hat trick yaptı ve bu sene bir kaç maçta daha takımını kurtarmasını bildi. Seedorf bir iki sene daha sırıtmaz.Hal böyle olunca onlar da bu jenerasyonu korumaya bakıyorlar.Belki günümüz futbol anlayışı ile hiç uyuşmuyorlar ama şimdilik işler fena gitmiyor.Ama bir başka gerçek de bu saydığım oyuncuların ,yükselen ve gelişmekte olan ülke kulüplerinin transfer hedefi olacağıdır. Özellikle yurdumun transfer gazeteleri Emerson-Fenerbahçe örnekleri gibi bir çok örnek çıkartabilirler Milan'dan.



Ha bir de şu var ki , bu efsaneleri hala gol atarken görebilmek ve onları ekran başında alkışlamak büyük bir zevk.






Marquinhos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder