21 Nisan 2009 Salı

Matematik Hocası Aranıyor


Ligin bitimine 6 hafta kalan şu günlerde ,televizyonda ,gazetede ve radyolarda bir çok yorumcu kalan maçlara göre senaryolar çiziyor. Konuşmanın bir noktasindan sonra anlaşılıyor ki,kimin şampiyon olacağını bilmek ,ya da şampiyon olurken hangi maçlarda ne sonuçlar alacağını kestirmek
hele ki bu sezon gerçekten çok zor. Biz de bu konuda kahinlik yapmak istemiyoruz. Bu puan cetvelinde en net gözüken nokta ise Kayserispor,Ankaraspor ve Gaziantepspor'un ligde hedefsiz kalmış olmaları. Belki matematiksel şansı olsa da işi mucizelere bağlamış ve artık düştü diyebilceğimiz Hacettepe de bu takımlar gibi hedefsiz. Belki futbolcular bireysel olarak 1. ligde kalabilmek adına son haftalarda bir şeyler yapacaktir ama nafile. Ayrıca her ne kadar Gaziantepspor
da puan durumunda bir hedefe yönelmekten uzak gözükse de, yeni hocalari Jose Coucerio'nun sezon sonu beklenmeden takımın başına getirilmesi ,bize bu seneden bir sonraki sezonun hazırlıkarının başladığının işaretini veriyor.Böyle bir ihtimal dahilinde Antep'li futbolcuların takımda kalabilmesi adına kendilerini göstermeye çalışacağını tahmin ediyorum. Bütün bunların ışığında değil sezon sonunu bu hafta sonu oynanacak maçları bile kestiremiyoruz. Ama bu puan durumunun tek değişmez gerçeği bir tek Sivas'ın bütün maçlarını kazanırsa şampiyon olabilceği. Şampiyonluk yarışındaki diğer bütün takımlar Bütün maçlarını kazansalar bile şampiyon olamama ihtimalleri var. Ligde kalma mücadelesinde ise Kocaelispor ve Hacettepe çok gerilerde. Çıkmadık candan umut kesilmez derler, ama Kocaelispor da yavaş yavaş umutlarını yitiriyor. Ligin kalan 6 haftasında,her hafta değişkenlik meydana getirecek maçlar var. En yakın örnek ise Sivasspor-Trabzonspor maçı. O maçın berabere bitmesi ya da Trabzonspor'un alacağı bir galibiyet yarışı tekrar kızıştırır. Öte yandan Sivas'ın alacağı bir galibiyet ise Trabzonspor'u tamamen yarış dışı bırakır. Bir maçın sonucunun bile bir çok değişkeni etkilediği bir ortamda tahmin yürütmek (bu tahminler tutsa bile) kahinlikten öteye geçmez. Şampiyonluk yarışı ve ligde kalma mücadelesi için tek dileğim herşeyin şaibesiz ve genel olarak futbol camiasının sakin olması. İlla ki bazı hakem hataları olacak,olmasa bile illaki verilen kararlardan memnun olmayan takımlar olcak. Uzun zamandan beri ligin bu haftasında bunca takımın adı şampiyonluk için geçmiyordu ve belki haftaya sadece zirvede iki takım kalcak. O yüzden biz bu heyecanın kıymetini bilelim. Düşme hattında ise 16. İstanbul BŞB'nin 30 10. sıradaki Antalyaspor'un 35 puanı var. Bu oyunu,oyun olduğu için seven bizleri üzmeden tamamlanır inşallah bu lig.

Şimdi işin bu kahinlik kısmına girmeden tarafsız bir şekilde şampiyonluk şansı olan takımların son 6 haftada genel olarak neler yaşayabilceklerini düşünmek istiyorum.

Sivasspor'un kalan maçları:

Trabzonspor (içerde),Gaziantepspor(dışarda), İstanbul BŞB(içerde), Hacettepe(dışarda), Gençlerbirliği(içerde) ve Galatasaray(dışarda)

Sivasspor'un en büyük avantajı 2 senedir herkesin ilk 11'ini sayabilceği ve bu iki seneki 11 arasında en az fark olan takım olmasi. Bu yarış içindeki takımlardan sadece Sivasspor'un hocası 2 tam sezondur takımın başinda. Bu istikrar Sivasspor'un en büyük gücü. Ayrıca büyük takımlara karşı da gecen seneye göre daha fazla puan topladılar ama bu sefer de anadolu klüplerine daha fazla puan verdiler. Son haftalarda oynadıkları maçlarda biraz zorlanıyorlar bu da şampiyonluk baskısı sanırım. Eğer bu baskıyı iyi idare edebilirse bu yarıştaki avantajlarını kullanabilirler.

Beşiktaş'ın kalan maçları:
Eskişehirspor(dışarda),Fenerbahçe(içerde),Ankaraspor(dışarda),Ankaragücü(dışarda) Galatasaray(içerde) ve Denizlispor(dışarda)

Beşiktaş'ın bu yarıştaki en büyük avantajı Mustafa Denizli. Mevcut hocalar içindeki en fazla klüp takımı şampiyonluğu yaşayan hoca.(Aragones'in 1977 de Atletico Madrid ile yaşadığı bir şampiyonluk var ama sanırım bunu veri kabul edebilmemiz mümkün değil) Medyadan takip ettiğimiz kadarıyla takım şampiyonluk havasına girmiş durumda. Oynadıkları oyun ise göze en güzel gelen futbol. Tek dezavantajları oynayacakları bütün Ankaraspor dışındaki rakiplerinin iyi kötü bir amacı olması.

Trabzonspor'un kalan maçları:

Sivasspor(dışarda),Kayserispor(içerde),Kocaelispor(dışarda),Bursaspor(içerde),Eskişehirspor(dışarda) ve Fenerbahçe(içerde)

Trabzonspor'un bu yarıştaki en önemli maçı Sivasspor ile. Eğer galip gelirlerse bu yarışta olurlar. Ozaman da en büyük avantajları kenetlenmiş bir camia olmaları olur. Ülkemizin en büyük futbol şehirlerinden olan Trabzon gelecek Sivasspor galibiyeti ile bütün sesleri sezon sonuna kadar kısabilir. Takım içindeki oyunculardan sadece Song ile Serkan Balcı'nın şampiyonluk yaşamış ve Ersun Yanal'ın da ilk kez şampiyonluk yarışı içinde olması en büyük dezavantajları. Kayserispor maçı dışında Beşiktaş'ın sahip olduğu fisktur dezavantajına onlar da sahip.

Galatasaray'ın kalan maçları:

Ankaraspor(içerde),Hacettepe(dışarda),Ankaragücü(içerde),Gençlerbirliği(içerde),Beşiktaş(dışarda) ve Sivasspor(içerde)

Galatasaray'ın şampiyonluk yarışı içinde olabilmesi için öncelikle 4 Ankara takımından 12 puan alması şart. Bu 4 maçtan herhangi birinde yaşanacak puan kaybı veya kayıpları Galatasaray'daki en hedefi Şampiyonlar ligi yapar ki o bile imkansızlaşır. Galatasaray'ın bütün eksiklerine rağmen iyi diyebilceğimiz bir kadrosu var. 4 maçlık performansları 12 puan olursa son iki maça takım son derece başka bir ruh halinde girer.Şu anki görüntü Galatasaray'a umuttan fazlasını vaat etmiyor. Gerçekçi olmak gerekirse şampiyonluk şu anda tatlı bir rüya,ama 4 hafta sonra iki maç kadar da yakın olabilir.

Fenerbahçe: Marquinhos'un 19 nisan pazar günü yazdığı “Son 6 haftada 3.5 şampiyonluk adayı” başlıklı yazıyı kaynak göstererek Fenerbahçe'nin bu sene şampiyonluk şansının bittiğini düşüyorum. Yok eğer bu ligde bugüne kadar yaşanan ilginç sonuclar zincirleme bir şekilde gerçekleşirse ozaman özür dileriz . Durum böyleyken her haftayı heycanla beklemekten fazlası elimizden gelemeyecek. Herkese güzel futbol diliyorum.

Maradona

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder