25 Nisan 2009 Cumartesi

SİVAS vs TRABZONSPOR



Maça Genel Bakış


Sivasspor: Petkovic, Abdurrahman, Diallo, Bilica, Hayrettin, Musa(Dk. (84 Faruk), İbrahim, Sezer(Dk.79 Kamanan), Murat Erdoğan(66Dk. Muhammed), Tum, Mehmet Yıldız


Trabzonspor: Sylva, Serkan(Dk.50 Tayfun Cora), Song, Egemen, Cale, Hüseyin, Selçuk, Colman, Alanzinho (Dk. 27 Umut Bulut), Yattara, Gökhan



İki takımda sahaya alışılmış onbirlerine yakın kadrolarla çıktı. Belki Sivas'ta Diallo bu sezon daha az şans buldu ama yaşanan sakatlıklar ve cezalardan sonra bu hafta forma şansını o buldu. İki takım da maça çok hızlı başladı. 6. dakikada gelen gole kadar iki takım da birbirini tartmayı düşünmeden ileri futbol oynadılar. Sivas 6. dakikada hızla gelişen atakta Hayrettin'in ortasında topa dokunan Musa ile golü buldu. İlk golden sonra Sivas biraz daha uzun top ile çıkmaya çalışıyordu ki zaten genel olarak maçlarına baktığımızda kısa pasları en az kullanan takım. Trabzonspor serbest vuruş kullanmak için ileri çıkmıştı. Gelen kötü orta sonucu top ileri doğru Mehmet Yıldız'a doğru gönderildi. Mehmet topu rakipten geçiremeyince top Sivas adına taça çıktı. Mehmet Yıldız hızlı ve akıllı bir taç attı ve Murat Erdoğan ile Sezer topu o kadar akıllı kullandılar ki Abdurrahman topu ağlarla ikinci kez buluşturdu. İlk 20 dakika içinde 2 0 geriye düşen Trabzonspor'un hocası Ersun Yanal, 27. dakikada oyundan Alanzinho'yu çıkartıp, Umut'u aldı. Bu değişiklikle Colman hiç beceremediği sol açık görevine atandı. Colman kanat oynadığı zaman takımına çok az katkı sağlayabiliyor. Ersun Yanal bunu bir sezon boyunca görememişcesine inatla onu sol kanatta deniyor. İlk yarının son 15 dakkasında karşılıklı cılız atak denemeleriyle geçti. İlk yarıda Sivas hızlı ve akıllı ataklarla gol buldu, ama özellikle defansta sol bek Hayrettin ve stoper Bilica çok etkili oldu. Gökhan ve Yattara'ya adım attırmadılar. İlk yarı bittip de takımlar soyunma odasına giderken Serkan Balcı sarı kart gördü. Maçın ilk yarı istatisliklerine bakalım biraz da. Sivasspor top ile %38 Trabzonspor ise %62 oranında oynamış. Ama açıkca görülüyor ki Trabzonspor ilk yarıda topa sahip olmasına rağmen Hiçbir şekilde etkili olamadı. Sivas ise az ama öz oynayarak skoru elde etti. Ayrıca Trabzonspor'un ilk yarı bittiğinde kaleyi bulan şutu yoktu. Sivasspor Antalyaspor maçından sonraki yazımda Sivas'ın bu şampiyonluk stresi içerisinde golu erken bulduğu maçlarda daha az sorun yaşayacağını söylemiştim (çok süper bir cümle gibi durmuyor ama bu maçı izleyenler aradaki farkı anlamıştır)
İki takım da maça oyuncu değişikliği yapmadan başladılar. İkinci yarının hemen başında Mehmet Yıldız'ın ustaca asistiyle Hayrettin topu ağlara yolladı. Mehmet Yıldız'ın asisti ve Hayrettin'in şutu çok güzel ama öte yanda Hayrettin'i karşılaması gereken sağ bek Serkan Balcı yerinde olmadığından Hayrettin bomboş kaldı. Aynı şekilde Mehmet Yıldız'ın 50. dakikada kaçırdığı pozisyonun öncesinde de Herve Tum'u karşılaması gereken Serkan gene kayıplardaydı. Bunları gören Ersun Yanal bir oyuncu değişikliği yapıp oyuna Tayfun Cora'yı aldı. 50 ile 65. dakikalar arasında Sivasspor oyunu biraz daha kendi yarı alanında kabullenip gene ve gene uzun topla çıkmaya çalıştı. Buna karşılık ise Trabzonspor zaman zaman Colman ve Yattara ile etkili atak geliştirmeye çalıştılar. Özellikle müdafayı bireysel becerileri ile göbekten delmeye çalıştılar ama günümüz futbolunda o kadar olmaz işler deniyorlar ki bu teşebbüsleri maalesef sonuçsuz kaldı. Yalnız maçın 65. dakikasında etkisizde olsa Yattara bir isabetli şut çekti ve istatisliklerde bu Trabzonspor'un kaleyi bulan ilk şutu olarak yerini aldı.Maçın 66. dakikasında ise Murat Erdoğan yerini Muhammed'e bıraktı. Dakikalar ilerledikçe Sivasspor daha da rahatlıyor ve Trabzonspor'un etkisiz oyunu ekmeklerine yağ sürüyordu. Bülent Uygun 72. dakikada oyuna Kamanan'ı aldı. Maçın bundan sonrası ise Sivas'ın rolanti futbolu devam etti. 85. dakikada Gökhan'ın bu sezonki sayılı çapraz koşularından birini yapması sonuçu Umut pozisyona girer gibi oldu ama çok etkisiz bir vuruş yaptı. Bu dakikadan sonra maçın sonuna kadar çok da yorumlamaya değen bir pozisyon olmadı. Kamanan'ın bir iki pozisyonu ve Abdurrahman'ın direkten dönen şutu dışında bir şey olmadı.


Ersun Yanal
Elinde dar (ilk 11 de oynama ihtimali olan toplam futbolcu sayısı pozitif bakarsak 14) ve yeni birleşmiş bir takım olduğunu ve bu yeni takımdan şampiyonluk beklenmemesi gerektiğini savunuyorum hep. Ama bütün bunlar Ersun Yanal'ın teknik adam olarak bu kadar çok hata yapmasının mazareti olmamalı bence. Sezonun neredeyse 24,25 maçını tek kanat Yattara ile oynadın. Onların da bir çoğunda Yattara türlü sebeplerle sahada gezinmeyi tercih edince takım bu hale geldi. Ligin başından beri bütün maçları kaçırmadan izledim neredeyse. Zamanın da Isaac yerine Barış Memiş'te ısrar etseydi belki şimdi fazladan bir seçeneği olcaktı takımda oynatacağı. Ayrıca bugünkü maçtaki Alanzinho Umut değişikliği işin kolayına kaçmaktı. 3 göbek oyuncusu Selcuk Colman ve Hüseyin'den birisini çıkarmaya cesaret edemediği için takımı gene tek kanada mahkum etti. Gerçekten bu üç oyuncu da takım için farklı farklı faydalı olsalar da ,zaman zaman cesur olmak gerekiyor futbolda. Ayrıca Gökhan ve Umut arasındaki uyumsuzlu ise Ersun Yanal'ın bir diğer hatası bütün sezondur süre gelen. 29 lig maçı yapan iki futbolcunun birbirini tanımaması ya da alışamaması o futbolcuların kadar hocanın da suçudur. Bu anlattıklarım sezon genelinde yapılan yanlışların bu maça en bariz yansıdığı dakikalardı. Trabzonspor buradan büyük bir düşüş de yaşayabilir ,ve uefa şansını bile yitirebilir. Tabi Bursa'nın da çok ciddi bir seri yapması lazım.



Bülent Uygun ve Sivaspor


İki takım arasındaki en büyük fark maçtan önce Trabzonspor kendi sahasında maç önü son takım konuşmasını yaparken sadece ilk 11 vardı,ama Sivas takımı o anda hem ilk 11 hemde yedek oyuncular vardı. Sanırım takım olanla takım olamayanın farkı burada ortaya çıktı.
Onlar için söylencek çok şey var. Şampiyon olmasını beklemeden ilk söylenecek şey ,onları tebrik etmek ve bu heyecan için teşekkür etmek. Maça gelirsek ise ,Sivas'ın ilk göze batan özelliği fizik gücü. Defansıntan forvetine kadar herkes çok kuvetli. Ayrıca bütün sezon boyunca en önemli şey bence az sakatlık yaşaması ve ilk 11'in neredeyse her maç aynı olması. Bu maçta ayrıca Mehmet Yıldız'a iki cümle kurmak lazım. Haftalardır onu eleştirenlere en güzel cevabı sahada verdi. Rakip takımı öyle bir parçaladı ki hayran kalmamak elde değil. Takım'ın bütün oyuncuları bu maçta çok iyiydi. Bülent hoca da maç 3 0 olmasına rağmen, 3 oyuncu değişikliği yaparak yedek oyuncuları da sürekli hazır tutuyor. 2 senedir gayet istikrarlı gidiyor bu takım. Ama şunu da söylemek lazım. Sivas'a karşı genelde diğer anadolu takımları kapalı futbol oynuyor. Bugün Trabzonspor açık bir futbol oynamaya çalıştı ama bunu başaramadı ve geniş alanlar bıraktı Sivas'a. Yolları açık olsun, kazansınlar kaybetsinler ,şampiyon olsunlar olmasınlar onlar son 2 senenin her alanda en çok doğruyu yapan takımı.


Maradona

2 yorum:

  1. Hacı ben macı izlemedim ama sivası fener sampiyon yapıyor, kupada sivas fenere yattı, fener de ligde sivasa verdi diyorlar. sen ne diyorsun?
    taha

    YanıtlaSil
  2. ya biz genel olarak böyle şeylere inanmıyoruz iki kafadar olarak. ama ayrıca bunun aksini direkt ispatlayan şeylerde var. fenerbahce ligde sivasi yendi. üzerine kupanın ilk macında da sivası yendi. Salı gün ki maçta ise Sivas full kadro çıktı ama dişini geçiremedi. Ama nacizane fikrim biz bırakalım bu işleri. oyunun kendisi çok güzel böyle şeylere hiç girmeyelim

    YanıtlaSil