19 Şubat 2010 Cuma

Total Değil Topal Futbol !

Bu bir maç yazısı değil, Atletico maçında gördüklerim doğrultusunda bir genel değerlendirme yazısıdır.


Hollanda ve futbol kelimeri aynı cümlede geçince aklımıza gelen ilk şey "Total Futbol". Frank Rijkaard geldiğinden beri beklentimiz saha içinde "Total Futbol" oynayan bir Galatasaray izlemek. Sezon başı oynanan Avrupa maçları ve ilk 8 lig maçında bir parça izleyebilmiştik, ama artık çok uzağındayız o günlerin.

Günümüz de bu oyun anlayışını en güzel uygulayan takım Barcelona. Frank Rijkaard' da Galatasaray'a gelmeden önce Barcelona'yı çalıştırdığı için ,sürekli olarak bir kıyas yapılıyor. Bu kıyas yapanların ise gözden kaçırdığı nokta, Barcelona'nın 30 senedir bu sistemle oynadığı. Franco'nun Real Madrid'ini 1974 senesinde geçip şampiyon olurken de, Johan Cruyff ile 1991 -1994 arasında 4 kez üst üste şampiyon olurken de Total Futbol oynuyorlardı. Yani sanıldığı gibi, elinde Xavi ve İniesta olduğu için oynanmıyor bu sistem Barcelona'da. Bu sistem olduğu için, alt yapılarında Xavi ve İniesta gibi futbolcular yetişiyor Barcelona'nın.

Galatasaray ise 2000 – 2010 seneleri arasında geleneksiz bir futbol anlayışına sahip. Neredeyse her sene değişen hocalar, yapılan kabus tadında transferler ve sürdürülemeyen başarılar ile gelindi bu günlere. Şimdi 6 ay içinde , Barcelona'nın oynadığı oyunu beklemek, en kibar ifadeyle hayalcilik olur. Ama bu demek değil ki, takımın özellikle orta sahasının bu kadar kötü oynamaya hakkı var. Madem ki, bu takım 4 3 3 oynayacak ve 6 ayı geçti, en azından her maç oyunun geliştiğini görmek istiyorum.

Aksine oynadığımız futbolun kalitesi düşüyor. Ben gene genel inanışın tersine, sorunun forvetsizlikten kaynaklandığına inanmıyorum. Galatasaray kötü oyununun sebebi top yapma özürlü orta alanı. Sorunu daha da netleştirecek olursak, Mehmet Topal , Mustafa Sarp , Ayhan Akman ve Barış'dan oluşan seçenekler. Orta 3'lü de genel olarak bu saydığım 4 ismin 2 tanesi oynuyor ve onlara Elano eşlik ediyor. Mehmet Topal bir orta saha oyuncusundan çok, takıma 3. stoper oluyor. Mustafa Sarp ise bütün iyi niyetiyle elinden geleni yapmaya çalışıyor. Ama elinden gelen günümüz futbolu için yetersiz kalıyor. Bu kötü orta saha ile, sağ (Keita) ve sol (Caner , Dos Santos)açıkları topla etkili alanda buluşturmak imkansızlaşıyor.

Allahtan Atletico Madrid karşısında müdafamız çok iyi oynadı ve Leo Franca kaleci olduğunu anımsadı, yoksa tura ilk yarıda veda ederdik. Keita , Neill , Uğur ve Arda'nın istekli oyunları ile avantajlı bir skor yakaladık. Ama bu oyun devam ederse, ikinci maçta avantajımız bir işe yaramaz.


Maradona

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder