20 Aralık 2009 Pazar

Galatasaray-Gençlerbirliği

Sezonun sayılı kötü ortasaha performanslarından birini izledim dün gece. Takım halinde oynaması gereken Galatasaray bölük pörçük oynadı. Defans ve hücum bölgesi arasında köprü vazifesi kurması gereken oyunculardan Topal ve Sarp kötü oynadı ve üzerine bir de Elano'yu görmeme (!) faktörü eklenince iyice rezalet bir orta saha çıktı karşımıza.

İlk yarıda gene ileri uç adamlarımızın kişisel çabaları ile belli etkinlikler sağladık, kah el oldu, kah ofsayt. Yeri gelmişken belirtmek lazım, sanırım dünkü yardımcı Türk değildi, çünkü sezon başından beri aynı maç içinde bu kadar doğru karar veren bir yardımcı hakem görmedim ben. İlk yarı bittiğinde Topal çıkarsa oyundan takım belki toplarlanır dedim, ama o da oyunda kaldı. Frank Rijkaard niçin oyunculara müdahale etmiyor bilmiyorum. Bu devre arasında neler yaşanacak merak ediyorum. Mevki üzerine bireysel antremanlar yaptırılacak mı? Futbolcularda gözle görülür bir bireysel performans artışı sağlanacak mı? Takım, oyun planını sindirecek mi? Neyse efendim, ikinci yarı farklı olan şey Doll'un hemleleriydi. Önce Keita'yı durdurmaya çalıştı, fakat nafile. Sonra üzerine bizim ofsayt mallığımız gene hortladı. Kocaman 1 hafta geçti ve hiç bir ilerleme kaydedemedik. Atamayana attılar ve maçı kazandık. Gol bence Elano'nun golü. Elano'nun beklenileni verememesinin 3 sebebi var. 1 Geç geldi, taktik antremanları kaçırdı, ve kondisyonuda yeni toparlanıyor. 2, takımda bazı isimler ona pas atmıyor. 3, Arkadaşları onun yeteneklerini bilmiyor.



Sonuçta sezonun ilk yarısının son maçını kazanmak güzel, ama bu kadar kötü oynamak beni düşündürdü. Elimden geldiğince dün size orta sahada yaşadığımız zaafiyeti anlatmaya çalışacağım.


Sezon başından beri 4 3 3 , 4 2 4 ve 4 2 3 1 tartışmaları sürüyor. Frank Rijkaard bu işin profesörü olduğuna göre takımın her maça 4 3 3 ile çıktığını ve saha içinde yanlış gözüken bir şeyler varsa , bunun oyuncuların pozisyonlarını kaybetmelerinden kaynaklandığını düşünüyorum. Aslında taktik göstermesi olarak keşke evde bir "Pes" olsa. Orada Barcelona'nın dizilişi bu iş için en güzeli Ama ben olması
gerekeni, ve olanı size Fm 2010'da göstermeye çalışacağım.

Bizim takım dün en azından sahaya böyle yayılmalıydı. Topal defansın önünde uzun boylu kesici olarak defansa yardım etmeli, Sarp ise hem orta alanda rakibi yıpratmalı hem de, Elano ile hızla buluşturup atakların bir usta tarafından kurulmasına yardımcı olmalıydı. Peki ya bizimkiler nasıl oynadı dün ?

Biz ise böyle dizildik sahaya. Defans gereğinden fazla geriye yaslanmış, Mehmet Topal bir kesiciden ziyade 3. stoper gibi. Topal geriye gidince doğal olarak Sarp da geriye geliyor ve takımın ilerisi ile gerisi arasındaki mesefa büyüyor. Halbuki bizim hocamızın oynatmaya çalıştığı bu düzende, aradaki mesafe ne kadar kısalırsa o kadar iyidir. İşte saha içinde oyuncuların bir kısmı hatalı yer alışlarda bulununca sistemin işlemesi zora giriyor. Bu zorlukları şimdi elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.

1 Öncelikli olarak defans bu kadar geriye yerleşince, geriden oyun kurmakta zaten zorlanan Galatasaray iyice eveleme ve geveleme dolu geri paslar yapmak zorunda kaldı. Solda Caner sağda Uğur çok istekli olmaları ve çok çalışmalarına rağmen aradaki mesafe yüzünden atağa yeteri kadar destek olamadılar. Çünkü önlerinde topu taşımaları gereken daha çok alan vardı.

2 Topal geri çekilince, hem orta sahada etkisiz oldu, hem de rakip oyunculara maç boyu sadece eskortluk yaptı. Bir de bunların üzerine kötü pas tercihleri ile takımın el freni oldu. Sarp ise ilk yarıda Elano'yu genelde görmemezlikten geldi.

3 Takımın orta alanı ve defansı bu kadar geride olunca Arda ve Keita topla çok geride buluştu. Bu iki oyuncu aslında top ile 70. metreden sonra buluşmalı ve o tehlikeli alana kadar enerjik kalmalılar. Ama bu maç topla çok geride buluşunca enerjilerini ceza sahası içinden çok, ceza sahasına ulaşmak için harcadılar.

4 Elano , Topal ve Sarp'dan istediği pasları alamayınca , o da en etkili olabileceği 65 ila 75 arası top ile buluşacağına, daha geride top alıp, enerjisini gereksiz işlerle harcamak zorunda kaldı.

İşte bu sebeplerden ötürü dün bence sezonun en kötü orta sahası ile oynadık. Şimdi aklımdaki tek soru, bu sezon arasında Frank Rijkaard bütün bu yanlışların ne kadarını giderebilecek?

Sevgiler Saygılar

Maradona

1 yorum:

  1. Abi Galatasaray için yaptığın tespitler gerçekten çok yerinde olmuş...
    Rikaard bunları ve daha fazlasını mutlaka görmüştür veya görecektir...
    Bundan hiç bir Galatasaray'lının şüphesi olmasın...
    Bu adamı kaçırmayalım lütfen ülkemizden...

    YanıtlaSil