18 Haziran 2009 Perşembe

Galatasaray Sezon Öncesi

Ligin bitimiyle birlikte bir rehavet sardı beni sanırım. Her gün yalan transfer gündemleri okumaktan çok sıkıldığım için lig bittiğinden beri blogumuza yazı koyma sıklığımda bir azalma var. Ama yeni sezon ile birlikte fırtına gibi eseceğiz, Marquinhos kardeşimle plan proje konuşmalarını sıklık ile yapıyoruz. Neyse efendim, kısaca sezon bittiğinden beri olan bitene bakalım bir. Sezonu hayal kırıklığı ile kapadıktan sonra , Hasan Şaş ve Ümit Karan ile yollar ayrıldı, ve Mustafa Sarp transfer edildi Bursaspor'dan. Bunun yanında Frank Rijkaard ve ekibi takımın başına getirildi. Frank takımın maç cdlerini alıp inzivaya çekildi. Tabi o bu inzivada iken, bir çok isimle adımız anılmaya başlandı. 200 isim yazıp sonra 1 tanesi illaki tutunca böbürlenecek sanırım gazetelerimiz. Neyse efedim bu haberlerin dışında Rijkaard'ın bir iki açıklaması oldu. Şimdi burada bir noktaya değinmek istiyorum. 22 haziranda sezonu açacak Galatasaray. İlk resmi maçına da sanırım Temmuz ayının ikinci haftası çıkacak. İlk kez sezonu bu kadar erken açacak Galatasaray takımında yöneticiler sanırım bu duruma alışık olmadığından hala gerekli transferler yapılmadı. Rijkaard önemli bir şey söyledi. "Umarım alınacak oyuncular gecen sene Baros transferi gibi geç yapılmaz" diye. Antreman ve kondisyon yükleme konularında hiç bir akademik bilgim yok, ama Galatasaray'ın transferi en geç 20 temmuzda bitirmiş olması ki bence ideali 5 temmuzdur, bitirmesi gerekir. Aksi taktirde sıkıntı olur. Ben öncelikle Galatasaray'ın mevcut kadrosunu ve eksik noktalarını değerlendirmek istiyorum.


Kaleci


Kaleci mevkisinde Mondragon'un gidişi ile bir sorun var. Ne Aykut'a yeteri kadar şans verildi, ne de Orkun bu takımın kalecisi olabilcek kapasitede. Leo Franco'nun adı geçiyor, ben kendisini çok severim Arjantinli diye sanırım ama kaleciliği biraz soru işaratidir hep kafamda. Ama De Santis'den daha kötü olmaz bu isim kalemizde.


Servet Çetin ve Galatasaray Defansı


Defansa gelince yüzüm düşüyor hemen. Dün her yerde bas bas Servet'in Marsilya ile anlaştığı bu transferin bir iki gün için gerçekleşeceği yazıyordu. Bence Servet'in bu takımdan şu anda ayrılması Arda Turan'ın ayrılması ile aynı etkiyi yapacaktır. Bu sene sakatlanıp takımdan uzak kalınca hepimiz gördük olanları. Tamam 8 milyon Euro çok temiz para, ama sanki başarı için Servet'in kalması lazım. Hem sergilediği performans hem de takıma 2 sene önce katılmış olmasına rağmen Galatasaray Ruhu ile mücadele eden bir futbolcunun gitmesi beni üzer. Bu transfer gerçekleşirse en az 2 stoper alması gerekir Galatasaray'ın. Elde Emre Güngör,Emre Aşık, Semih Kaya ve Anıl var, hatta bir de yanılmıyorsam Murat Akça var. Ama bu isimlerden 3 tanesi çok genç. Belki bundan 3 sene sonra Galatasaray'ın stoper sorunu olmayacak ama şu anda o bölgeye takviye şart. Sol bek Hakan Balta, genel olarak sol bek sıkıntısı çeken ülkemiz ve dünya futboluna baktığımızda gayet iyi. Arada Gaziantep'ten İsmail'in adı geçiyor. Yedek olarak Volkan Yaman bu takımın hala sözleşmeli futbolcusu ve genç Alparslan var. Sağ bek konusunda ise yıllardır bir sıkıntımız var. Fatih Akyel, Capone ve Ümit Davala'lı dönemden sonra, belki bir de Prates olabilir, ciddi bir sıkıntımız mevcut orada. Sürekli olarak geçici çözümler aradık. Hasan Şaş bile orada oynadı. Sonra Uğur Uçar geldi ve bence takımın değişmez oyuncularından olacakken o talihsiz sakatlık geldi başına. Bu sezon Uğur yoktu hiç neredeyse ama bu sezon takımdaki yerini alacak umarım. Sabri umarım gönderilir bu takımdan ama sanmıyorum , yönetim öyle kişiliksiz bir adama sahip çıkmaya devam ediyor inatla. Neyse efendim şimd sağ bek için Neil diye bir adamın adı geçiyor. Kewell'ın memleketlisi, kendisi iyi topçudur, gelse Türkiye'ye sakatlık yaşamaz ise 3 sene güzel güzel oynar bence. Ama şimdi Uğur Meleke'nin 17 Haziran 2009 tarihli Milliyet Gazetesindeki yazısından bir alıntı yapmak istiyorum. "Karşıyaka A takımında ilk kez forma giydiği günden yalnızca 2 ay sonra U19 milli takımına seçildi Rıdvan... Son 7 ayda U18 ve U19 takımlarıyla tam 10 ulusal maça çıktı. U19 milli takımının kritik Avrupa Şampiyonası eleme maçlarında Galatasaraylı Serkan Kurtuluş’la beraber sağ tarafı koridor yaptılar, 6 maçın 6’sını da galip kapattılar." Karşıyaka'da top oynayan Rıdvan Şimşek isimli genç bir oyuncuyu tanıttığı yazısında geçiyor yukardaki satırlar. Bence Neill yerine Rıdvan alınsa. Uğur ve Rıdvan forma için mücadele eder, Sabri takımda kalacaksa eh işte idare eder bir yedek olur,hatta zaman zaman Serkan Kurtuluş bile düşünülür oraya. Böylece Galatasaray ilerleyen senelerini kurtarmış olur.


Orta Saha


Orta alan Galatasaray'ın belki de en soruzunsuz olduğu bölge. Ayhan, Topal, Barış, Mustafa Sarp, Serkan Kurtuluş(kendisi sağ açık ama sağ bek oynadı bu sezon) Kewell,Arda, Lincoln ve Aydın Yılmaz. Rijkaard'ın taktiğinin ne olacağı çok önemli burda. Eğer 4 2 3 1 olacaksa belki orta alanın ileri 3lüsüne bir transfer gerekir ama klasik bir 4 4 2 ya da 4 1 2 2 1 gibi bir taktik uygulanacaksa bu kadro yeterli. Yukarıda yazdığım isimler içinde Lincoln'u saymaz isek hepsi gerçek birer futbolcu ve hepsi herkesin tanıdığı isimler. Ben burada Arda'yı Kewell'ı Topal'ı ya da diğerlerini anlatmak istemiyorum bir kez daha. Aydın Yılmaz'a değinmek istiyorum. Benim çok sevdiğim bir futbolcu. Süratı ve ince bilekleri ile Galatasaray'a uzun yıllar hizmet verebilir, ama bunun için önemli bir koşul var. Şimdi bir kaç sene öncesine gidelim ve Arda'nın kiralık olarak Vestel Manisa'ya ( ozamanki adıyla) verildiği ve Ersun Yanal'ın idaresinde oynadığı yarım sezonu hatırlayalım. Ersun Yanal'ı teknik adam olarak hiç sevmem, çünkü bir şekilde başladığı hiç bir işi bitirememiştir. (Trabzonspor macerasını saymıyorum) Ama futbolumuza tek faydası bence Arda'nın çıkışındaki bu desteğidir. O sezon sonu Ribery malum olaylar sonucunda bizi terk etmiştir. Bülent Tulun o zaman çıkıp, kimse merak etmesin elimizde Ribery ayarında bir futbolcu var diyerek Arda Turan'ı kast etmiştir. Hatta Uğur Uçar'ın Kayserispor'a kiralık gönderilmesinin ona kattıkları da ortada. Tamam şimdi biliyorum Aydın Yılmaz da daha önce kiralık olarak gönderildi bu takımdan ve sanırım bu geçtiğimiz sezon içinde kiralık verilmesi düşünülürken kendisi kalmak istedi. Buradan yönetime ve Aydın Yılmaz'a sesleniyorum. Aydın bir sene daha oynayabilceği bir 1. lig takımına kiralansın. Aydın bir sezonda 25 maçın üzerinde forma giysin ve daha sonraki sezon Galatasaray kampına katılarak değerlendirilsin. Nacizane fikrim bu yöndedir.


Forvet


Necati Ateş, Hasan Kabze, Hakaş Şükür ve Ümit Karan 4lüsünden bugün kimse kalmadı elimizde. Ümit yolcu, Necati de yolcu. 3 isim kalıyor ozaman geriye, kral Baros, Yaser ve Nonda. Yaser'e bu sezon deplasmandaki Trabzonspor maçında gördüğü kırmızı karttan dolayı kızgınım. Nonda'ya ise sahada aval aval dolandığı için kızgınmım. Marquinhos Nonda'yı çok sever, hatta zaman zaman aramızda bunun geyiklerini yaparız. Tamam o geçirdiği büyük sakatlıktan önce iyi bir golcüydüi hatta ilk sezonda bize de katkısı oldu, ama geçen sene kayıp bir sezon geçirdi Nonda. O yüzden en az bir transfer şart bu bölgeye.


Sonuç


Ben Frank Rijkaard ve ekibine çok güveniyorum. Sonuçlar ne olur bilmiyorum ama en azından güzel futbol ve kondisyonu sağlam bir takım izleyeceğimiz kesin bence. Neeskens , kondisyoner Pujol ve Rijkaard, üçü birden kendi yapacakları işler ile ilgili zamana ihtiyacı olduklarını söylüyorlar. Umarım yönetim onların arkasında durur ve bu sene ligi nerede bitirirsek bitirelim, yola devam ederler. Total futbol'u Galatasaray'da görmeyi sabırsızlık ile bekliyorum.



Maradona

2 yorum:

  1. yav dostum, leo franco için de sanctis'ten daha kötü olamaz diyorsun ama demek ki dikkatli gözle izlememişsin de sanctis'i.

    YanıtlaSil
  2. Bahadır, abi mandragon, tarafel ve simovic'in üzerine de santics hiç kesmiyor beni. birde abi topun gideceği köşeyi tahmin ederek yanlış köşelere uçuyar yada hiç uçmuyor. kalemizin ona emanet olması pek mantıklı gelmediği için böyle dedim. birde degajlarında sıkıntı var. saygılar

    YanıtlaSil