24 Haziran 2009 Çarşamba

Trabzonspor ve Hugo Bross




Gene bu yoğunluktan, kendi takımlarımızdan başka takımlarla ilgilenemedik. Trabzonspor büyük sorununu haftalar sonra çözdü. Şimdi şöyle bir şey var, Ersun Yanal ile yollar ligin bitimine 5 6 hafta kala ayrıldı ve Ahmet Özen'in geldiği ilk gün, sezon sonu görevi bırakacağı belliydi. Bu 5 6 hafta içinde hoca arayışına başlandı mı başlanılmadı mı bilmiyorum, ama eğer başlanılmadıysa bu idari bir hata. Yok başlanılıp da , 2 aydır bir teknik adamla anlaşılamıyorsa da bu idari bir hata. Trabzonspor özelinde bu teknik adam ve Türkiye ile ilgili bir şeyler söylemek istiyorum. Trabzon ülkemizin önde gelen şehirlerinden ve Trabzonspor ise dünyanın bence ilk 3 büyük şehir takımından birisi. Genelde transfer zamanları futbolcuların ve teknik adamların ülkemize getirilmesinin zor olduğu yönünde yakınmalar olur hep. Bu maalesef bizim futbolumuzun değil ülkemizin sorunu. Geçen yaz 9 ülke 20'ye yakın şehir gördüm Avrupa'da. Tamam daha düzenli, alt yapı sorunu olmayan şehirler ve ülkeler, ekonomik gelişmeye bağlı olarak, ülkemize göre bazı ileri tarafları var, ama onlara on üzerinden 8 verirsek ,Türkiye de on üzerinden 8 alır. Çünkü bir şehiri yaşanılır yapan sadece düzeni değildir. Hele ki Belçika ve Hollanda gibi sıkıcı ülkelerde, Yunanistan gibi , bizim kopyamız bir ülkede ve Köln gibi ızdırap bir şehire ,(ki Almanya bütün düzen ve gelişmişliğine rağmen açık ara sıkıcı bir ülke ) futbolcular ve teknik adamlar gidiyorsa, bize gelmemeleri şımarıklık ve bizim kendimizi tanıtamama sorunumuz. Bruge diye bir şehir gördüm, sanırsınız nufusu 3 , ölmüşler, toprağın altına girmişler, hayata oradan devam ediyorlar. Ama tabii teknik adam konusunda başka bir önemli konu da , takımın mali yapısı. Çünkü eğer belli bir seviyenin üzerinde teknik adamla anlaşmak istiyorsanız, transfer bütçeniz de ona göre şişkin olmalı.


Gelelim Trabzonspor'un yeni hocası Hugo Bross'a. Kendisini 3 gün önceye kadar tanımıyordum, ama internet sağolsun hemen hakkında birşeyler okumaya başladım. Club Brugge ile 2 Anderlecht ile 1 kez şampiyonluk yaşamış. Ayrıca Anderlecht ile Şampiyonlar Ligi tecrübesi var. Ayrıca Genk takımını çalıştırmış ve ordayken de 1 kez olmak üzere toplamda Belçika'da 4 kez yılın hocası seçilmiş. En son ise 15 Aralık 2008 tarihinde Yunanistan'ın Panserraikos takımının başına geçmiş ama takımı küme düşmekten kurtaramamış. Eh Frank Rijkaard da Sparta Rotterdam ile küme düşmüştü. Yani futbolda herkes böyle şeyler yaşayabiliyor. Trabzon hem şehir hem de camia olarak özel bir yer. Futbol onlar için çok önemli ve çok heyecanlı yapıları olduğu için, bazen bu sevgileri ile yanlışlar yapıyorlar. Tranzonspor bugün değil Bross'u Morinho yada Alex Ferguson'u getirse sezon sonu şampiyon olamaz. Elinde geçen sezon çok iyimser bakarsak 14 15 kişilik bir kadro vardı. Bu sezon ise 2 bitmiş transferleri var sadece. Ferhat Öztorun ve Zafer Yelen. En azından çok isabetli ve ilk onbiri zorlayabilcek 5 transfer yapmaları, kadro genişliği için önemli. Bir forvet,bir defans(sanırım Song ile yollar ayrılcak) bir sağ bek, 2 ortasaha oyuncusu lazım Trabzonspor'a. Ayrıca Hüseyin Çimşir ile ilgili olarak, sürekli olumsuz haberler çıkıyor. Eğer Hüseyin bu takımdan giderse, dünyanın en büyük şehir takımında Trabzonlu futbolcu kalmayacak neredeyse. Bunları Hüseyin çok iyi bir futbolcu olduğu için değil, Trabzon'un takımdaki ruhu olduğu için söylüyorum. Zamanında bazı olaylardan ötürü ve maddi kazanç için Fatih Tekke, Gökdeniz ve Tolga Seyhan satıldı. Özellike Fatih Tekke ve Gökdeniz'in yerleri doldurulamadı. Şimdi hem oyunculuğu hem de tenkik adamlığı döneminde şampiyonluklar yaşamış, Avrupa kupası tecrübesi olan bir teknik adamla anlaştılar. Umarım çok isabetli transferler yaparlar ve kadrolarını da güçlendirirler. Ama bunlar kadar önemli bir şey daha yapmaları lazım. Aşağıdaki tabloya bir bakın önce.



Son 13 sezon içinde sadece kırmızı ile işaretli 3 sezon tek teknik adamla bitebilmiş. Hugo Bross'u tanımıyorum, Trabzonspor'da ne yapar kestiremiyorum, ama bu takımın ve camianın birilerine sabır göstermesi gerek. Tamam çok beklediler şampiyonluk için anlıyorum, ama yapacak bir şey yok. İstikrar olmadan başarı çok zor yakalanır, yakalansa da sürdürülebilir olamaz. Umarım güzel bir kadro kurarlar ve ligimize renk katmaya devam ederler.


Maradona

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder