12 Nisan 2009 Pazar

SİVAS ve TRABZONSPOR

Futbolun Başka Renkleri
İstanbul takımları dışında bu sene en fazla puanı toplayan ve uzun süre zirveyi işgal eden iki anadolu takımı... Sezona ikisi de çok iyi başladı,hatta Trabzonspor beklenenden çok fazla puan topladı ve bu kazanılan puanlar sürekli gerçeklerin görülmesini engelledi. Sivas ise geçen yıldan gelen başarısını bu sene devam ettirip ,saman alevi olmadığını ispatlıyor hepimize. Bülent Uygun ise menejer olarak başladığı Sivasspor macerasını şampiyon adayı bir hoca olarak sürdürüyor. Bütün anadolu takımları örnek almalı Sivasspor 'un bu sistemini. Belkide en çok Trabzon almalı. Sivas da sürekli olarak bir istikrardan bahsederken,Trabzonsporda yıllardır değişen hocalar ve yapılan başarısız transferlerden bahsediyoruz. (Gerçi Beşiktaş ve son 2 yıldır Galatasarayda da bu istikrarsızlık hakim ama Galatasaray geçen seneki kenetlenmesiyle şampiyonluğa ulaşabildi.) Trabzonspor'a yapılan en büyük haksızlık, bu kadar fazla (sanırım 22) transfer yapmış bir takımdan şampiyonluk beklemek. Tabi bir de buna Ersun Yanal'ın bu haftaya kadarki kanatsız futbolu ve Yattara'nın gidemeyişi eklenince,futbol bu yanlışlara prim vermekten vazgeçti ve üst üste puan kayıpları yaşandı. Sivasspor ise 15. haftada oturduğu liderlik koltuğundan bir türlü inmek bilmiyor. Gerçi oynadıkları futbol zaman zaman çok kötü de olsa,bence şu anlarda önemli olan 3 puan onlar için ve nasıl alındığından çok ,alınmış olması asıl önemlisi.
Hacettepe Trabzonspor


Ersun Yanal kanatsız yada tek kanatlı 4 4 2sinden vazgeçip takımı 4 5 1 yada 4 1 4 1 diye tabir edebilceğimiz düzene geçirince biraz kıpırdar gibi oldu Karadeniz. Sağ kanatta Yattara ve sol kanatta sevimli Alanzinho ile dinamik bir görüntü çizdiler.Özellikle forvette Umut'un tek başına oynaması ( Bence burdaki tercih Gökhan da olabilir) orta sahayi Hüseyin Coleman ve Selçuk gibi bir 3lü ile kuvvetlendirdi. Trabzon eğer bu taktiğe devre arasında geçseydi belki daha az puan kaybı yaşardı.Gene de bu sezon için normali Trabzonspor'un ligi avrupa kupalarına katılcak bir yerde bitirmesidir. Fazlası tıpkı geçen yıl yapılan yanlışlara rağmen Galatasaray'ın şampiyonluğu gibi olacaktır. (Kalli'nin getirilmesi,Lincoln'un küstürülmesi vb...)Ama bu demek değildir ki Ersun Yanal'ın hiç suçu yok. Tamam senin kadron dar,tamam haftalarca aynı 11 le oynadın ve futbolcuların yoruldu. Peki tek bir şey sormak istiyorum. Sezonun ilk yarısı boyunca,Serkan Balcı- Tayfun Cora rotasyonu ve zaman zaman Isaac'ı oynatmak dışında ne yaptın? Kaç kere Barış Memiş'i oyuna aldın, kaç kere Ceyhun'a forma şansı verdin, ya da takımı sol kanat oyuncularıyla oynattın ? Dünkü maçta golleri peş peşe buldular. Özellikle Hacettepe 10 kişi kaldıktan sonra kopan maçta Trabzon geçtiğimiz haftalara göre biraz daha toparlanmiş gözüktü. Son bir şey taraftara daha doğrusu camiaya söylemek istiyorum. Trabzonspor bırakın bu ülkeyi,avrupa ve dünyada bir şehrin tamamının desteklediği en büyük şehir takımlarından birisidir. Sizin de bu yarışın içinde olmanız herkese zevk veriyor. En azından ben bir takım taraftarı olmamın yanında futbol izlemeyi seven birisi olarak sizin bu seneki mücadelenizden çok keyif aldım. Son dakikalarda bulduğunuz goller ve azminiz büyük renk kattı lige. Ama ne olur biraz az baskı yapın takıma. Seneye de 10 transfer yapılacak hale getirmeyin bu takımı.Trabzonspor ne kadar istikrarlı olursa ,sizin şampiyonluğa ulaşmanız da okadar yakın olacak.
Sivasspor Antalyaspor



Haftaya lider giren Sivas ile özellikle Şifo Mehmet'in gelişiyle büyük çıkış yakalayan Antalya'nın mücadelesi vardı dün sahada.Sivassporun "Lig TV" tarafından verilen bütün maçlarını izlemiş birisi olarak, Sivaspor'u ilk defa bir sistemden uzak,bu kadar dağınık izledim ben. Özellikle golün geçikmesiyle birlikte 4 2 4 taktiği ile uzun top oynamaya başladılar. Buna karşılık Antalya özellikle 10 kişi kalana kadar belli bir sistem içerisinde dengeli bir oyun oynadı. İlerideki üç adami Ali Zitouni,Tita veDjiehoua ile zaman zaman zorladı Sivaspor'u. Sivasspor geçen senenin aksine bu sene üç büyüklerden beklenen puanların çoğunu aldı ve şu ana kadar zirvede kalmayı başardı. Ama sona yaklaşılan şu haftalarda artan stress saha içine de yansıyor. En basit paslarda ve tercihlerde bile hata yapmaya başladı Sivasspor. Sivas'ın tek ilacı bence aradıkları golleri erken bulabilmek olur. Belki ozaman daha stressiz ve daha doğru işler yapabilirler. Ama tutup da Sivas kötü oynuyor,yada başka türlü eleştirileri şu anda yapmak insafsızlık olur. Bir başkan düşünün,ilk kez şampiyonluğa bukadar yakın,Bülent Uygun'u düşünün hoca olarak ilk kez şampiyonluğa yakın ve tüm oyuncular geçen seneden de daha yakın şampiyonluğa. Onların hatalarını yanlışlarını şimdi yüzlerine sertçe vurmamak gerek.Belki ince ufak uyarılar lazım sadece onlara. Ama lig bitince söylencek daha net bir iki sözümüz var kendilerine. Yolları açık ,maçları gollü olsun.


Maradona

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder