14 Nisan 2010 Çarşamba

Kendine Bosman!!


Yazımızın kahramanı, Türkiye'nin kendine Bosman yöneticisi Süleyman Hurma. Kayseri'de yarattığı istikrarlı yapıyı bir kenara koymak lazım. İyi kötü her sene ilk 6 yapan bir Kayseri oluşturdu. Ama kendisi Bosman kuralı ile ilgili ciddi sorunlar yaşıyor. En az bu sorunlar kadar vahim olan diğer bir nokta ise, medyanın büyük çoğunluğunun bu anormalliği görmemesi.

Olay malum. Devre arası Ali Turan'ı Galatasaray almak istedi. Sayın Hurma, Antalya'da Adnan Sezgin ile konuştu görüştü, ve sonra transfer olmadı. Ne kadar etik olduğu tartışılır ama, Galatasaray Ali Turan'a "İmza atma bize gel" dedi. Olay neticesinde Ali Turan kadro dışı. Ki burada Galatasaray yönetimi de hatalıdır sanırım. Kanunen olmasa bile böyle ucuz ticaret numaraları yapılmamalı. Buna benzer bir sıkıntıyı geçen sene Bekir yaşamıştı. Sonra sakatlıklar falan derken formasına kavuşmuştu.

Gelelim konuya. Kasımpaşa'dan Moritz'in sözleşmesi bitiyor, ve kendine Bosman Süleyman Hurma, Moritz'i Kayserisporlu yapıyor. Şimdi ne olur Kasımpaşaspor'u takip etmeyen birisi çıkıp "Arkadaşım Moritz Kasımpaşa'da kadro dışı, bak Kasımpaşa da aynısını yapıyor" demesin. Bundan daha 1 ay önce Süha Sidal çıkıp " Bu adam yolda yürürken sakatlanıyor" dedi. O günden beri düzenli forma vermiyorlar. Sanırım Bursaspor maçında oynadı, ama Delgado'nun yandan yemişi olmaktan öteye geçemedi.

Ha bu arada Süha Sidal'ın "Moritz'in lisansını yırttım" demesi de ayrı bir efsane. Ama onun hareketinin sebebi Bosman olmadığı için başka yazının konusu.

Bizim süper spor medyamız ise, niyeyse bu adama hiç dokunmuyor. Transfer sezonunun başında "Etik, ahlak" derken, sonra Troisi'yi aldı. Kimse kurcalamadı. Şimdi de Moritz'i aldı, kimsenin sesi çıkmıyor.

Madem bu kadar konuştum, bu konuya bir çözüm var aklımda. Çözüm çok iddialı oldu ama öneri diyim. Kanunu değiştirsinler Türkiye için. Ki çok net bilmesem de, zaten bu Bosman kanunu bizde biraz farklı. Görüşmek yasak değil de, sözleşme yapmak yasak gibi. Yanılıyorsam üzerime gelmeyin, bu konuyu araştırıp tekrar gündeme getireceğim. Önerim ise şudur:

Ali Turan'ın Aralık sonu itibari ile sezon sonuna kadar Kayseri'den alacağı parayı, Kayseri'ye veren takım, Ali Turan'ın rızası ile, futbolcuyu transfer edebilsin. Böylece hem bir miktar para kazanır takımlar, hem de çağdışılık biraz uzaklaşır bu topraklardan.


Not: Yazının bir yerine "Akşam yediğin hurmalar, gelir götünü tırmalar" yazmak istedim ama başaramadım.

Maradona

1 yorum:

  1. tolunay kafkas'ı beğenirsin, beğenmezsin, ayrı konu ama kayseri'nin kötü gidişatını tolunay hoca'nın sezon sonunda bırakacağını açıklamasına bağlayanlara felix magath'ı örnek göstererek artık ülke olarak bunları aşmamız gerektiğini söylemişti, ben de hak vermiştim kendisine.
    hal böyleyken bosman kuralının ülkemizdeki karşılığı da oyuncu çalmak oluyor. her şeyin olması gerektiği gibi olması belli bir standardın oluşması açısından önemli fakat bir yandan da ne türk yöneticisi ne de türk futbolcusu kafa yapısı olarak profesyonel değil. dillerinden düşürmedikleri profesyonellik masa başında sözleşme imzalarken kalıyor sadece. galatasaray ali turan'la görüşebilir, fenerbahçe kewell'la görüşebilir, falan filan... ama her şeyi yokuşa sürme, her şeyin altında bir bit yeniği aramak hep bizde.

    YanıtlaSil