27 Mayıs 2009 Çarşamba

Barcelona 2 Manchester United 0




Yukarıdaki dizilişle çıktı Barcelona sahaya. Sistem hep oynadıkları 4 3 3 , ama bu sistemin kilit adamlarından birisi olan Yaya Toure defansın göbeğinde, onun yerinde ise orta sahada genç Busquets oynadı. Maça aslında hızlı başlayan Manchester oldu. İlk 6 7 dakika içinde Ronaldo uzaktan şutlarıyla etkili olmaya çalıştı. İlk derli toplu ileri çıkışta ceza sahası içinde topla buluşan Eto'o önce Vidic'e çalımı bastı sonra da golünü attı. Golden sonra ise Barcelona çok sistemli bir şekilde alan daralttı. Alıştığımız oyun sisteminde klasik bekleri Alves ve Abidal sıklıkla bindirme yaparken ilk yarıda özellikle Silvinho atağa hiç çıkmadı. Hatta oyunun ilk 15 20 dakikası en basit pasları bile doğru veremedi ama daha sonra toparladı. Zaten Manchester taktiğini uzun toplarla çıkışa göre ayarlamıştı. Durum böyle olunca ilk yarıyı 1 0 önde geçirdi Barcelona. İkinci yarıda ise Barcelona gene ayağa top yapmayı tercih etti. Buna Ferguson'un saçma değişiklikleri de eklenince ,ikinci yarı neredeyse kalesinde pozisyon vermedi Barcelona. Barcelona o kadar güzel top çevirdi ki , Manchester United aciz kaldı resmen. Daha sonra sahneye Xavi çıktı, o kadar güzel bir orta yaptı ve Messi insan üstü bir çaba ile kafaya çıkıp golü attı ki ,gerçekten inanılmazdı. Bu arada hep kendi takımlarımıza kızıyoruz ama Ferdinand ve O'Shea o kadar hatalı yerlerde duruyorlardı ki gol pozisyonunda inanılır gibi değildi. Xavi %93 , İniesta%86, Toure%83 ve Messi %84 pas yüzdesi ile oynadı bugün. Özellikle orta sahadaki Xavi İniesta A.Ş. farkı maçın özeti olacak nitelikte. Guardiola ise ilk sezonunda 3. kupasına kavuştu. Nereden bakarsanız bakın, inanılmaz bir başarı bu. Laporta ona güvendi ve o bu güveni boşa çıkarmadı. Son olarak bana ilginç gelen bir şeyi söylemek istiyorum. Bundan 2 sene önceki finalde Xavi maç boyu yedek kulübesindeydi ve İniesta oyuna ikinci yarıda dahil olmuştu. Bugün ise bu iki oyuncu hem İspanyol milli takımının hem de Barcelona'nın vazgeçilmez oyuncuları. Ayrıca bir sezonda hem Deco'yu hem de Ronaldinho'yu sattı bu takım ve üzerine 3 kupa kazandı. Söylencek fazla bir şey yok, Messi ve arkadaşları futbola inanılmaz lezzet katıyorlar.





Manchester United ise sahaya bu dizilişle çıktı. Aslında kağıt üzerinde pek de sorun varmış gibi durmuyor. Zaten Rooney'i bu sezon genelde kanatlarda gördük, Park geçen seneye göre forvet hattına daha yakın oynuyor, Anderson daha fazla zaman alıyor. Ama işler planlandığı gibi gitmedi. Ronaldo bir takım oyuncusundan çok, bir sokak futbolcusu gibi oynadı. Hele ilk yarıda bir pozisyon var ki , sol tarafta bomboş Rooney'e topu atmaktansa inatla şut çekti. O dakika Manchester maçı kaybedeceğinin ilk sinyalini de verdi. Şımarık bir çocuğun üzerine kurulan bir taktik ,sonu hazırladı. Maçtan önce de yazmıştım yazımda Manchester'ı destekliyorum diye. Bu gece Rooney'nin yerinde olsam hiç de hoş şeyler söylemem Ronalda'ya. Sir Alex Ferguson'u eleştirmek belki haddim değil ama , bir iki şey söylemeden geçemeyeceğim. İlk yarıdaki olumsuzlukların üzerine Anderson'u çıkardıp Tevez'i oyuna alınca içimde bir ümit oldu klasik 4 4 2, kanatlarda Gigs ve Ronaldo , göbekte Park ve Carrik gibi bir düzene geçecek diye ama inat etti kurt hoca. Hatta ikinci değişiklik olarak da oyuna Berbatov'u alarak, bir anda Sivasspor'un geriye düştüğü maçlardaki taktiği ile dizildi sahaya. Bir türlü ortasaha üstünlüğünü eline geçirip olgun ataklar gerçekleştiremedi Manchester. Sonuç olarak ilk kez de bir finali kaybetti Şampiyonlar Ligi'nde. Onlarda da fazla pas yapan oyuncular vardı. Takımın en iyi iki pas yüzdesine sahip oyuncular Rio Ferdinand %89, Gigs % 82ve O'Shea % 82. Bu istatislikler bile durumun vahametin ortaya koymaya yetiyor da artıyor bile. Ayrıca bu takımın saha içindeki gerçek yıldızı bence Rooney olmalı. Ronaldo tamam yetenekli ama takım oyuncusu değil. Ferguson'a akıl vermek haddime değil ama , satsın Ronaldo'yu alsın Ribery'i. Rooney'i koysun ileri, rahat rahat seyretsin maçları.

Messi-Ronaldo

Bu maç biraz da ikisinin maçı olarak lanse ediliyordu. Herkes hangisinin daha büyük olduğu, daha yetenekli olduğu hakkında tartışıyordu. Sanırım bu maç bu tartışmaya noktayı koydu. Messi hem daha yetenekli hem de tam bir takım oyuncusu. Ronaldo ise bugün adeta şımarık bir çoçuk gibiydi.

Maradona

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder