7 Haziran 2009 Pazar

Büyükler Ne Yapmalı?

Sezon bitti, tembellikten yazamadık bir türlü sezon değerlendirmelerini. Transfer sezonu ise Mehmet Topuz olayı dışında renksiz geçiyor. Sürekli gazetelerde futbolcu isimleri havada uçuyor. Hatta buradan bir eleştiri yapmak istiyorum. Hadi yıllardır alıştık her gazete sallıyor bu mevsimde, ama Türkiye'nin tek farklı gazetesi sloganıyla yola çıkan Habertürk de aynı şekilde sallıyor sürekli. Acaba şöyle bir sezon sonu görebilecek miyiz ülkemizde? Ligler bitecek, ilk hafta takımlara göre ligin değerlendirilmesi ve takımların eksikleri. Sonra da böyle yalan transferler yerine, futbolumuzu daha üst seviyeye çıkartmaya çalışacak fikir yazıları, eğitim yazıları (işte stadt sorunları, taraftar sorunları) futbolcu sendikalaşmasıyla ilgili yazılar, yani kısacası bazen şöyle cümleler duyarız futbolun akil adamlarından, bu konu bu sayfaya sığmayacak kadar uzun, ya da bu program bu konuya yetmez daha çok program yapmak lazım. Alın size sayfa , alın size zaman. 2 ay herkes kahin gibi atmasyon haberler yapacağına otursun o sığmayacak konuları konuşsun. Sanırım gene fazla hayal kurdum neyse inceden başlayalım.

Beşiktaş

Bu seneyi şampiyon kapattı Beşiktaş. Bu şampiyonlukta oynayan oyuncular kadar, sakatlıklar da yardımcı oldu takıma ve bence takke düştü kel göründü Beşiktaş'ta. Bir hedef belirlenmeli ve bu hedefe yönetlik transferler yapılmalı Beşiktaş'ta. Şu anki kadro Şampiyonlar Ligi için yeteri kadar sert değil.Eğer gruptan çıkmak ya da en azından yola Avrupa Ligi'nde devam etmek gibi bir niyet varsa ki standart olarak her takımda vardır, öncelikle Delgado gitmeli bu takımdan. Bence Beşiktaş ve bütün takımlarımız 10 numara diye tabir edilen oyuncuları artık bırakmalı. Beşiktaş Cisse'nin yerine bir ortasaha oyuncusu almalı. Delgado da eğer gönderilirse, yetenekli bir sağ kanat oyuncusu alınmalı. Bir de artık sol bek ve sağ bek alınmalı Beşiktaş'a. Bir de Bobo gidicek diyorlar, doğal olarak bir forvet lazım, çünkü Nobre,Holosko ve Batuhan gibi oyuncular ile Avrupa'da başarı zor. Ha ama en geç 2 sene sorna Batuhan değil Beşiktaş'ın ,Türkiye'nin en iyi forvet oyuncusu olabilir , orası ayrı. Takımın kimyası bozulmadan bu takviyeler yapılırsa Mustafa Denizli ile bu takım seneye de çok iş yapar.

Sivasspor

Sivasspor ligimizin en istikararlı takımı bence. Bu sene ligi 2. sırada bitirmeleri çok büyük başarı. Zaman zaman Bülent Uygun ve bazı maçlardan sonra bir kaç oyuncu antipatik de gelse gözüme , o şartlar altında çok fazla da eleştirmemek lazım. Bu sene içinse Şampiyonlar Ligi'nde oynayacakları ilk turu geçerlerse başarı, ikinci turu da geçip gruplara kalırlarsa da tarih yazmış olurlar. Net ve açık söylemek istiyorum, değil 4 büyükler milli takımımız Sivas'ın yerinde olsa, o rakipleri geçip gruplara kalır diyemem rahatlıkla. O yüzden eğer onlar da olası bir elenmeyi kafaya takmazlar ise çok başarılı olurlar. Onların ise bakınca bölgesel olarak eksiklikleri yok. Ama ellerinde 14 kişilik bir kadro var ve bu sayıyı bu sene arttırmaları lazım. En azından 3 4 takviye şart bu takıma. Ayrıca bugüne kadar yaptıkları transferler ortada o yüzden aklımda en ufak bir soru işareti yok. Maddi imkanları ölçüsünde gene 4 büyüklere transfer dersi vereceklerdir.

Galatasaray

Yıllardan sonra iyi bir hoca getirerek başladık en sonunda sezona. Ama takımda bazı eksiklikler var. Rijkaard'a sorulmadan yapılmış olsa da Mustafa Sarp transferi kadro genişliği açısından çok isabetli oldu bence. Ayrıc Rijkaard Arda, Servet ,Topal gibi önemli oyuncuların takımda kalmasını istemiş. Öyle gözüküyor ki geçen seneki ilk 11 neredeyse kalacak. Eğer böyle olursa takımın mutlak bir sağ bek, bir sol bek ve stopere ihtiyacı var. Eğer ki alt yapıdan bir oyuncu hazır tutulmayacaksa, alınacak stoper 2 tane bile olabilir. Ayrıca Kewell'ın sağlık problemleri ortada. Her maç 60 dakika oynasa bence en mantıklısı olacak. O yüzden ya Aydın üzerinde ısrar edilmeli ya da hucumcu bir ortasaha oyuncusu alınmalı takıma. Ve gene bir forvet ihtiyacımız var. Baros dışında hiç bir forvet oyuncusundan faydalanamadık bu sene. Bence bu sene takımın gaza gelip geçen senelerdeki gibi büyük transferlere ihtiyacı yok. Alt yapı destekli bir A takım kurulursa hem bu sene hem de ilerleyen seneler kurtulur. Ha bir de kaleci sorunumuz var.

Fenerbahçe

Aziz Yıldırım 3 sene üst üste şampiyonluk sözü verdi ve savaşan bir takım kuracağını söyledi. Şu anki takımı savaşan bir takım haline getirebilmek için ilk 11'e en az 5oyuncu almak, yedek klubesini ise yenilemek gerekir. Benim gördüğüm kadarıyla defansın göbeğine 2 oyuncu şart. Sol bek lazım. Ortasahaya ise 2 tane karaboğa şart. Ayrıca gelecek hoca Daum sanırım artık, taktiğine göre 2 tane kanat oyuncusu şart Fener'e. Bir de Fenerbahçe'nin maç seçmeyecek oyunculara ihtiyacı var sanırım. Hatta buradan masraflı bir açılım yaparsak, Alex başta olmak üzere takımı Brezilyalılardan kurtarmak lazım. Tamam Alex'in istatistikleri ve yaptıkları ortada ama 3 sene üst üste şampiyonluk isteniyorsa bu iş maç seçen, hocayı sevmediğinden sakatlanan futbolcular ile olmaz. Tabi Fenerbahçe ile iligli daha fazla şeyi Marquinhos yazacaktır.

Trabzonspor

İşte burada sözün bittiği yerdeyim. Şimdi burdan ahkam kesip Trabzonsporlu taraftarları da kızdırmak istemem ama biraz da suçu kendisinde arasın bu camia. Kaç sezondur tek teknik adam ile bitirememişler ligi siz düşünün.Böyle istikrarsızlığın hakim olduğu bir yerde daha fazla başarıyı beklemek imkansızı istemek olur. Bu sene bir yeniden yapılanmaya gittiler ve 3. oldular. Bundan önemlisi ise bir kadro kurdular ve bu kadro iyi kötü, birlikte oynamayı öğrendi. Şimdi ise yönetim genel kurula gidiyor. Hocaları belli değil, hiç bir şey belli değil. Boşuna vakit kaybediyor Trabzonspor, allah sonlarını hayır etsin.

Maradona

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder