8 Nisan 2010 Perşembe

Barcelona'yı ben de şampiyon yaparım #1

Bir saattir arıyorum bu sözü kim söylemiş diye. Bir tane bile ünlü kişi bulamadım bu sözü söyleyen. Birileri böyle bir şey söyledi herhalde ki herkes bu söz üstünden birilerine laf çarptırıp duruyor.

Tamam görünüşte bu iş kolay gibi fakat bunun böyle olmadığını gösteren bir iki örnek hakkında yazmak lazım. Bu sefer kişiler ve takımlar Del Bosque - Real Madrid ve Mourinho - Chelsea .

İlk olarak Mourinho'dan bahsedelim. Porto'da yaptıkları ile Abromovich'in oluşturmak istediği takımın teknik direktörlüğünü yapacak ilk aday olmuştu. Muhtemelen bizim insanlarımız "Abi Rus milyarder benim arkamda olsa ben de şampiyon olurum" nidaları ile forumları, gazete sayfalarının yorum kısımlarını dolduruyorlardı tam da bu sıralarda. Belki yine ülkemizden her yönettiği takımı ligden düşüren süper yerli teknik direktörlerimiz bu işe talip olmuşlardı rüyalarında.
Mourinho uzun süredir Premier lig şampiyonluğu yaşayamayan takımın başına geldi ve 2 şampiyonluk getirdi bu takıma. Tam 50 sene sonra hem de. ( Toplamda 2 Premier Lig, 2 Lig Kupası, FA Kupası, Community Shield başarılar var)

Mourinho'nun 07-08 sezonun başında bırakmasıyla takımın başına Avram Grant geçti. katıldığı kupalarda aslında başarılı olmasına rağmen kupa kaldıramadı ( Şampiyonlar Ligin Finalinde kaybetti , Lig 2.liği , Lig Kupası'nı finalde kaybetti.)

Grant hiç bir kupa alamayınca başarıya alışık olan Chelsea , Grant ile yollarını ayırdı. Yerine Luiz Felipe Scolari (2002 Dünya kupası'nın sahibi Brezilya'yı çalıştıran Teknik Direktör) fakat 55 maçta alınan 11 mağlubiyet ve hiç bir kupada hatırı sayılır bir başarı gelmemesi teknik direktörün ipini çekmiş oldu.

Ray Wilkins bir maçlık teknik direktör bulunana kadar takımın başında kaldı. Aranan teknik direktör Hiddink oldu. Çok başarılı bir dönem geçirmesine rağmen lig temposuna ayak uyduramayacağı söyleyerek takımdan ayrıldı. (20 maçta sadece 1 mağlubiyet ve Federasyon kupası).

Chelsea halen teknik direktör bulamıyordu. Halen bir çok kişi izlerken Mourinho'nun Chelsea'si diyerek iç geçiriyordu. Chelsea'nın teknik direktörlük koltuğunun etrafında Mourinho'nun ruhu(ölümş gibi konuştum ama başka güzel bir kelime bulamadım) dolaşıyordu. Şu an takımın başında Carlo Ancelotti var. Ligde liderler fakat takım halen Mourinho'nun bıraktığı kadar başarılı değil.

Herkes Mourinho giderken "bu takımı herkes şampiyon yapar" dedi fakat Mourinho gittiğinden beri 5. teknik direktör ve sıfır şampiyonluk. Takımlar üzerinde teknik direktörlerinin etkisi yüzde şu kadardır gibi bir geyik yapmayacağım. Gerek yok zaten her şey ortada. Barcelona'yı belki de o gün Rijkaard'tan başkası şampiyon yapamazdı aynen Chelsea'yı Mourinho'dan başkasının şampiyon yapamadığı gibi.

Not: Del Bosque - Real Madrid versiyonunu yakında yazacağım.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder