9 Ağustos 2009 Pazar

Gaziantepspor-Galatasaray


4 resmi hazırlık maçının ardından ilk ciddi sınavına çıktı. Netanya yahut Tobol , Süper Lig'de kümede kalması imkansız iki takımdı benim gözümde. Maç başlamadan önce ise ben açıkçası çok umutlu değildim. Hem daha iyi bir Antep düşünüyordum, hem de sıcağın oyunu daha fazla etkileyeceğini. İkisi de olmayınca Galatasaray maçı kazandı. Maçın başında gelen gol zaten işleri çok rahatlattı. Sonra gene duran toptan bir gol geldi. 2. golden sonra Antep biraz kıpırdandı. Galatasaray da geriye çekilince oyunun kontrolü Antep'e geçti. Kalecimiz Leo Franco, Mallorca günlerinden kalma bir hata ile golü yedirtti bize. İkinci yarıda gene iyi başladı Galatasaray , ama gol gelmedi, takım yorulmaya başladı. Frank Rijkaard , zamanında ve doğru değişiklikler ile takımı diri tutmaya çalıştı saha içinde. 75 ile 3. gol arası Antep ortasahayı eline geçirdi. Tam bunalmışken Galatasaray, Ayhan ve Arda seri kısa paslarda bir atağa çıktılar ve Arda Nonda'ya al da at dedi. 3 1 Antep'in direncini tam kırmışken , Sabri gene yaptı yapacağını. Hem Ümit'in arkasında kaldı, hem de kafasına çıkarak penaltı yaptırdı. Maç 3 2 oldu, Arda oyundan çıkarken, hem Arda hem de hakem saçmaladı bence. Gereksiz inatlaşmadan sarı kartı yedi Arda. Neyse efendim, güzel bir başlangıç oldu sonuç olarak. Şimdi biraz yakından bakalım Galatasaray'a.

Leo Franco, açıkcası yediği golde hatalıydı. Hatta golden sonra Beto'nun bir şutunda gene ileride idi ama Allah'tan Beto ligimizin sayılı yeteneksiz golcülerinden. Biraz daha dikkat etmesi lazım Franco'nun. Ama topu eliyle oyuna iyi sokabiliyor, bu da tam Frank Rijkaard'ın istediği şey.

Defans
Herkes milli takımın defansı diyor , ama bir kez daha yazmak istiyorum bunu. Kime sorsanız, milli takımın hangi bölümünü takımınızda istersiniz diye, sanırım kimse defansı tercih etmez. Defansın sol tarafı Hakan Balta ve Servet, ne kadar güzel ve az hatalı ise, sağ taraf Sabri ve Gökhan o kadar sorunlu. Sabri 3 senedir, bir sağ bek nasıl pozisyon almalı, nerede durmalı öğrenemedi. Ben Ntvde Rıdvan Dilmen ile futbol okulunu izlerken öğrendim, Sabri 3 senede oynarken öğrenemedi. Ayrıca ileriye doğru okadar kötü paslar atıyor ki, hem Keita'ya hem de Aydın'a neredeyse düzgün 3 pas atamadı, toplar ya çok önde, ya geride kaldı. Göhkan ise sakar. Gene bugün 2 3 pozisyonda saçma kademe hataları yaptı. Sanırım yerine Emre Güngör'ün düşünülmesi için net bir gol yedirtmesi lazım bize. Servet ise attığı gereksiz uzun paslar dışında çok iyiydi gene. Hakan ise ,öndeki oyuncular defansa az yardım ettikleri için daha çok geride kalıyor. Ayrıca zaman zaman Servet'in ve hatta Gökhan'ın kademelerine o kadar güzel girdi ki, Sabri Hakan'ı izlese çok şey öğrenir.

Ortasaha

Mustafa Sarp, çok sade ve genelde mücadeleye dayalı bir oyun oynuyor. Görevini eksiksiz getiriyor. Maç boyu bir tane kritik hata yaptı ama o da 80 den sonraydı. Okadar koşan biri için normal. Ortasaha da defans ağırlıklı oynuyor ama zaman zaman ileriye etkili çıkışları var. Yalnız en büyük eksikliği, kanat değiştirecek pasları görmemesi, ya da atamaması. O yüzden zaman zaman Keita ve Aydın'ı kaçırmakta zorlandı. Ayhan ise, bildiğimiz Ayhan. O da hızlı oyun tarzına fazla alışık bir oyuncu değil. Zaman zaman pas tercihlerinde yanlışlık oluyor. Gene de Mustafa Sarp ile iyi bir ikili oldular. Ama bazen çok yakın oynadıkları için pas alternatiflerini azaltıyorlar. Gene Ayhan da bir anda atakların yönünü değiştiremiyor. Ama bu dertler önlerine Elano'nun gelişiyle biter gibi geliyor bana. Gelelim Arda'ya. Bugün sahada iki Arda vardı. 1. Arda ilk 20 dakika da bir gol bir asist yapan, ileride rakibe basan, tek top ağırlıklı oynayan Arda. 2. Arda ise , biraz daha ayağında top tutan. Zaman zaman ara pası atmaktansa ,çalım atan Arda. Gerçi devre arasında biraz ikaz edilmişti, ikinci yarıda gene paslara başladı Arda. 1 gol 2 asist ile oynadı. Gerçekten 1o numara oynayamaz diyenlere her maç cevap veriyor. Özellikle ilk yarılarda ise rakibe ani presler yapıyor. Ama bugün özellikle ilk yarıda zaman zaman sola kayarak Aydın'a fazla oynama imkanı vermedi. E ama o kadar kusur herkeste olur. Ayağına top çok yakışıyor.

İleri 3lü

Baros ileri 3'lün ortasında oynamaya müsait mi değil mi, çok anlaşılamadı bence. Aslında bakınca , ikili mücadelelerde hızlı, pas ve orta kabiliyeti olan bir oyuncu ama top saklamada sorunları var gibi. Gene de özellikle ilk goldeki katkısı çok büyük. O da ilk yarı güzel hücum pres yaptı, ama sonra yoruldu. Yerini Nonda'ya bıraktı. Formda bir Nonda, nokta santrafor özelliklerine daha yakın olduğu için, bu taktiğe daha yatkın. Ama Nonda'nın biraz daha zamana ihtiyacı var. Gene de geçen sezonun aksine hem daha istekli hem de daha diri bir Nonda var sahada. Güzel bir gol attı. Blogumuzu okuyanlar benim 2. forvet yönündeki kaygılarımı hatırlarlar. Sanırım Nonda benim kaygılarımı boşa çıkartacak ve güzel bir 2. forvet olacak.
Keita, maça sağ kanatta başladı. Zaman zaman , az da olsa Aydın ile yer değiştirdiler. Sanırım hala biraz maç ve kondisyon eksikliği var. Bir de topla oynamayı seven bir yapısı var. Gereksiz çalımlara giriyor ama sanırım onun tarzı bu. Neyse ilerleyen maçlarda daha iyi olacağının ışığını veriyor. Yerine ise, takımın asil yıldızı Kewell girdi. Bugün biraz etkisizdi Kewell. Ben açıkcası kanada bir hareket getirir diye bekliyordum ama fazla dahil olamadı oyuna. Gelelim benim gözümde yeri başka olan Aydın'a. Frank Rijkaard belli ki, Netanya maçında şansını iyi kullanan Aydın'a , Elano gelene kadar sanş verecek. Aydın bugün gene güzel işler yaptı. Skora bir katkısı olmadı belki , ama bir kanat oyuncusun yapması gerekenleri gene yaptı. Ayrıcı ileri 3lü hatta 4lü içinde defansa en çok yardım eden oyuncu. Bir de ilk yarıda Arda onun alanına çok geldi, ikinci yarıda ise Sabri ve Mustafa Sarp, Aydın'ın istediği hızlı pasları veremediler. Sonuç olarak iyiydi Aydın.

Sonuç

Galatasaray her maç üzerine koyuyor ofansif anlamda. Defansta ise Gökhan ve Servet ikilisinde bir gelişme, daha doğrusu Gökhan'da bir toparlanma yok. Umarım bir transfer gelir, ya da Emre Güngör oynatılır. Orta saha her maç, olması gerekene biraz daha yaklaşıyor. Arda ofansif anlamda takımın beyni gibi. Keita ise güzel bir kanat. Netice olarak Ekim başına kadar belirli aksaklıklar olacaktır ama gidişat güzel.

Gaziantepsor

Galatasaray incelemesi kadar kapsamlı olmasa da Antep ile ilgili de birşeyler söylemek istiyorum. Defansın ortasındaki Julio Cesar ve Deumi biraz uyumsuz. Ayrıca buna yılların sağ açığı Yozgatlı'nın defans yapılması eklenince ilk golde 4 kişi bir Arda'yı marke edemediler. Murat Ceylan maça sağ açık başladı, sonra sağ beke çekildi. Genç yaşına rağmen çok etkili. Yeni transfer Sezar ise çok etkli oldu bugün. Ayrıca Ümit Tütünci, Beto'yu keser bence yakında. Ayrıca tipi ne kadar çok Fatih Tekke'ye benziyor. Kısaca Antep'in ileri ucu ve orta alanı güzel ama defans hattı sorunlu. Eğer bunu toplarlar ise çok can yakarlar.

Maradona

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder