10 Ağustos 2009 Pazartesi

Mustafa Denizli ve Sistem


Beşiktaş'ın hazırlık maçlarını izledim, Süper Kupa finalini izledim, ama ligin ilk maçı olan İstanbul B.B ile yaptığı maçı, arkadaşlar ile dışarı çıktığım için izleyememiştim. Hatta Marquinhos ile birlikte olduğumuz için bu maça blogumuzda yer vermedik. (tabi bunda izlemediğimiz maç hakkında yorum yazmama prensibimizin de etkisi var). Neyse efendim , geçen 2 gün zarfında Lig TV'nin tekrar yayınlarında maçı yakaladım ve izleme imkanı buldum. O yüzden hem Mustafa Denizli ile ilgili hem de Beşiktaş ile ilgili bir şeyler söylemek istiyorum. Geçen sezon Mustafa Hoca göreve geldiğinden beri genel olarak olumlu yorumlar yapıldı hakkında. 26. hafta, 3 büyük takımı şampiyon yapma ihtimaline sahip hoca, gibi etkenlerden dolayı sürekli gündemde idi ve sezonu şampiyonluk ile kapatınca Beşiktaş, Mustafa Denizli hakkında herkes olumlu şeyleri söyledi. Bir anda takım ile çok oynadığı, Delgado ve Serdar Özkan sevgisinin takıma zarar verdiği gibi noktalar unutuldu. Şöyle bir bakıyorum Beşiktaş'ın kadrosuna, stoperdeki eksikliğini saymazsak şampiyonluk mücadelesi için yeterli bir kadro. Ama Mustafa Hoca, sevdiği numara oyunlarından birisini yaparak futbolumuza 10.5 numara değimini kattı. Takım hem hazırlık maçlarında , hem süper kupa finalinde hem de İstanbul B B maçında pozisyon üretmekte zorlandı. Bunda 10.5 numara eksikliğinin etkisinden çok, bence sistemin ve Mustafa Denizli'nin tercih hatalarının eksikliği var. Ayrıca Yusuf, Tello ve Nihat gibi usta ayakların olduğu yerde 10.5 numara olarak gelcek oyuncu ya bir dünya yıldızıdır ya da en azından Yıldıray ancak 5.5 numara kalır bu isimlerin arasında. Sonra bütün bunlara bakıp, hiç fark etmediğim bir şeyi gördüm.
Mustafa Denizli, Galatasaray'dan sonra çalıştırdığı Türk takımları arasında sadece Kocaelispor'da 2 sezon üst üste bitirmiş. Buna ek olarak, Kocaelispor'un 2.sezon ki performansının düştüğünü söylersek, Mustafa Denizli yaklaşık 15 senedir bir Türk takımı ile iki sezon üst üste başarı yakalayamamış bir hocadır. Olayı biraz daha keskinleştirirsek, Mustafa Denizli istikrarsız bir hocadır. Yani bir Daum, bir Fatih Terim, bir Gordon Milne hatta bir Lucescu gibi üst üste başarılar olan bir teknik adam değil. Belli aralıklarla çalıştığı farklı takımlarda aldığı başarılar ile kimseye nasip olmayacak bir "üçleme" yapmış bir hocadır. Hatta sanırım kendisinin sürekli 1 senelik sözleşme imzalamısında da bunun etkisi var.

Şimdi Mustafa Denizli'nin geçen sezon geldikten sonra yaptığı doğru hamlelere bakıyorum, ve bu sezon başı yaptığı doğru hamlelere bakıyorum, arada bir tutarsızlık oluyor. Tamam yapılan transferlerin neredeyse hepsi isim olarak doğru, ama bunların hiç biri geçen sene yapılan Ersnt ve Yusuf transferi gibi ,takımı büyüten transferler değil. Yabancı sınırlamasını ise aşacak Nihat transferi dışında bir transfer yapmadı Beşiktaş. Sağ ve sol bekte yerli oyuncu oynarken, gidip yerli aldılar. Cisse gitti Fink geldi, Zapo gönderildi Ferrari geldi. Bobo ve Holosko'nun hatta Tello'nun duygusal yapıları göz önüne alındığında bu Beşiktaş'ta her hafta mutsuz 2 adam demek. Biz blog olarak hiç bir yazımızda "diğer takımlar kötüyken, Beşiktaş aradan yükseldi" gibi yorumlar yapmadık, ama bu sene şunu rahatlıkla görebiliyoruz ki, Beşiktaş bu sene şampiyon olmak istiyor ise , geçen seneden daha az hata yapmalı. Mustafa Denizli'nin bu sene ilk yarılarda yanlış takım deneyip, sonra 2. yarıya maçı riske etme lüksü yok. Bu yüzden kısaca Beşiktaş'ın hata yapma lüksü yok. Peki bu Beşiktaş'ta hata olarak ne yapılıyor? Benim gördüğüm kadarı ile, Bobo'dan sol açık olmaz. Yusuf 2 yarı oynayamaz. Tello ise ortada kanatta olduğu kadar etkili değil. Tandem hala çok uyumsuz, Yusuf ve Tello aynı anda takımda olduğu zaman takım müdafası düşüyor. Ayrıca Beşiktaş da Mustafa Denizli oyun planını değiştircek ve rakibi şaşırtcak değişiklikler yapmıyor. Bir mevkiden birisini alıp, yerine aynı yere benzer birisini koyuyor. Son maçtaki Holosko Nihat değişikliği. Ayrıca fikirlerine çok saygı duyduğum Ali Ece'nin son yazısında belirttiği gibi Nobre'den çok şey bekliyor. Beşiktaş ileri adamlarına bakıyorum, Bobo, Holosko, Nobre ve Nihat forvet diyeceğimiz oyuncular. Peki bu 4'ü bu takımdayken Mustafa Hoca neden Batuhan'ı başka yerlere gönderiyor. Tamam çok büyük hoca, 3 takımla şampiyon oldu, ama bütün bunlar Mustafa Denizli'ye Batuhan'a, Beşiktaş'a ve Türk Futboluna bunları yapma hakkını vermez. Herkes Batuhan'a yükleniyor. Yok alemci, yok asabi, yok burnu büyük. Peki Alex Ferguson Wayne Rooney kumarhane ve kerhanelerin baş köşesinde otururken onu takımdan kesseydi, ya da çok çok eskilerde "alkolik united"ı oluşturan oyuncuları ıslah etmeyi deniyeceğine, takımdan uzaklaştırsaydı daha mı iyi olurdu. Büyük hocalık sadece şampiyonluk ile olmuyor, zaman zaman 18 yaşındaki genç bir futbolcuya "Baba" olmayı da bilmek gerek. Neyse Batuhan konusuna bir giriş yapıp yazıyı biraz dağıttım hemen dönüyorum Beşiktaş'a.

4 3 3 ya da 4 4 2

Bugüne kadar fazla rakam fetişliği yapmadan maçları analiz etmeye çalıştık. Ben sürekli Beşiktaş'ın 4 3 3 ile sahaya çıktığını yazıyorum. Ama geçen seneki Beşiktaş ile bu seneki Beşiktaş 4 3 3 'ü farklı oynuyor. Bir kere Fink defansın önüne çok giriyor. Bobo kanatta Tello içerde oynayınca takım ileri gidemiyor. Yusuf ise çok büyük yetenek ama yaşı artık çok fazla. Kanatta değil iç kısımda düşünülse daha faydalı olur. Ayrıca gene belirtiyorum Mustafa Denizli'nin bir B planı yok. Amacım Mustafa Denizli'ye bir şeyler öğretmek değil, kendi düşündüğümü söylemek. Ben olsam bu oyuncu kadrosu ile , taktiği 4 4 2'ye çeviririm. Bu kadar güzel hucum bekleri olan, ortasahanın göbeğinde Ernst ve Finki gibi iki panzere sahip bir takımın 4 4 2 oynadığı düşünüyorum. Sağ kanada ve Sol kanada gelebilecek en az 2'şer farklı alternatif var. Üzerine bir de Batuhan geri getirildi diyelim. Forvette Nobre'ye mahkum kalmazsın. Bobo ise kanatta hapis kalmaz. Ee hocam hadi işler kötü gitti , çözemedin rakibi, son 30 dakikada Yusuf'u alırsın oyuna dönersin 4 4 1 1 'e en azından bir B planın olur. Sonuç olarak bence Beşiktaş'ın kadrosu bu sene şampiyonluk yarışı için yeterli. Ama Mustafa Hoca sezona bence kötü başladı. Eğer taktiğini değiştirir bir yerli stoper alır ve Batuhan'ı geri çağırırsa hem kendisi yıllar sonra bir takımda ikinci sezonunda başarı yakalamış olur, hem büyüklüğüne büyüklük katmış olur ,hem de Batuhan'ı topluma kazandırmış olur.

Maradona

2 yorum:

  1. Harika bir analiz yazısı, çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. aman ali abi, bu sizin güzel görüşünüz. teşekkürler

    YanıtlaSil