3 Aralık 2009 Perşembe

Denizlispor ve Ali İpek

Bir süredir Ali Engin başkanlığındaki Denizlispor ile ilgili bir şeyler karalamak istiyordum. Geçen gün PcLionFc'de (http://pclionfc.blogspot.com/2009/11/bir-gelenegin-iflas-denizlispor.html) yazıyı okuyunca önce bir yorum bıraktım, baktım beni kesmedi yazdığım yorum, konuyu biraz da bizim blogda işlemeye karar verdim. Ali Engin 2005 senesinden beri Denizlispor'un başkanı. Yusuf ve Güvenç Kurtarlı 2007 - 2008 sezonu dışında ağırlıklı olarak kümede kalmaya oynayan bir takım. Başkan Ali Bey zaman zaman televizyonlara çıkıp, takımın maddi durumundan yakınır, haklıdır büyük ihtimalle, takımın borcu vardır. Peki siz borcu olan bir takımın başkanı olsanız ne yaparsınız? Siz bütçesi yetersiz bir takımın başkanı olsanız ne yaparsınız? İnatla her sene 8 yabancı bulundurur musunuz kadronuzda? Ya da sürekli teknik adam harcar mısınız ? Daha önce yazmıştım kimleri yedi bu Ali Bey diye. 2005'ten günümüze 10 teknik adam gitti geldi kulüpte. Güvenç Kurtar dışındakiler aşağı yukarı aynı sonuçları aldılar. Güvenç Kurtar'ın takımının yarısınında geçen sene Beşiktaş'ın şampiyon olmasında büyük pay sahibi olan Yusuf'un etkisini de unutmamak lazım. Yani demem o ki 2005'ten beri aynı teknik adam ile çalışılsa da başarı çizgisi bundan daha kötü olmazdı. Demek ki önce hoca istikrarı şart.

Daha sonraki hamlem benim alt yapıdan oyuncu katmak olurdu takıma. Her sene çıkıp "Biz çok fakiriz, ekonomik kriz Denizli'yi vurdu, şehir bize sahip çıkmıyor" demek olmaz. Çünkü şehirlerin ileri gelenleri takımlara para yardımı yapmak zorunda değiller. Takımlar ya ciddi sponsorluk anlaşmaları yapıp bir firma ile bütünleşmeliler (mesela Wolfsburg) yahut mevcut maddi durumlarına uygun bir politika ile alt yapıya yönelmeliler. Denizlispor 2005'ten önceki dönemlerde bazı futbolcularını ön plana çıkarıp bunları satarak , çok ciddi gelirler elde etmiş bir takımdı. 2005'ten beri böyle bir satışları ve gelirleri de yok. Ellerinde sezon başı baktığımızda para edebilecek ilk isim olan Çağlar'ı bile satmaya beceremedi Ali Bey.

Sezon başından beri aşağıdaki futbolcular ilk 18'de yer almış:

41. ÖZDEN ÖNGÜN
4. BRANIMIR BAJIC
7. MURAT HACIOĞLU
11. DARRYL BEVON ROBERTS
12. ADEM ÇALIK
15. IBRAHIMA BANGOURA
17. DOUGLAS DANIEL BRAGA
23. EMİN ALADAĞ
25. KOFFI DAMIEN ANDERSON CHRYSOSTOME
71. EMIL ROSENOV ANGELOV
6. AHMET BURAK SOLAKEL
10. CANER CELEP
13. İZZET AKGÜL
60. AHMET CEBE
5.BURAK AKYILDIZ
19.NORMAN DAVID GUSTAVE SYLLA
3. FAHRİ TATAN
21. MEHMET ÇOĞUM
61. ÇAĞLAR BİRİNCİ
24. İSMAİL ŞAHMALI
33. DZEMAL BERBEROVIC
8. SÜLEYMAN OLGUN
45. FATİH YİĞEN
1. CENK GÖNEN
22. GÜRAY VURAL

Bu listede sadece kırmızı ile belirtilen oyuncular Denizlispor alt yapısından yetişmiş ya da profesyonelliğe Denizlispor'da geçmiş oyuncular. 25 oyuncudan sadece 4 alt yapı kökenli oyuncu , ciddi mali sorunları olan bir takım için çok az değil mi sizce de? İşin daha vahim kısmı, Süleyman Olgun sadece 1 Süperlig maçında oynamış. Fatih Yiğen 6 maçta 450 dakika sahada kalmış, Cenk biraz daha şanslı 6 maçta 540 dakika sahada kalmış. En çok forma giyen ise Güray Vural 12 maçta forma giymiş. Denizlispor 1 tanesi Ankaraspor ile olmak üzere 14 maç yaptı, yani her futbolcunun formayı giymek için 13 maçlık şansı vardı.

Her sene gelen giden onlarca oyuncu, sezon başı 2 teknik adam, her sene kadroda kayıtlı 8 yabacı ve sadece 4 alt yapı oyuncusu. Böyle yönetilen takımlardan daha fazlasını beklemek yanlış.

Diyeceksiniz ki , böyle yönetilmeyen takım var mı ? Haklısınız bu yazıdaki eleştiri sadece Denizlispor için değil, Türk futbolu ve yapılan bütün yanlışlıklara bir eleştiri. Ne zaman Anadolu'da bir takımda işler kötü gitse, Başkanları çıkıp " Şehir bize sahip çıkmıyor" der. Ama zaten maddi olarak kimse bir takıma sahip çıkmak ile yükümlü değil. Takımlar kendi maddi imkanları ile ayakta kalmayı öğrenmeli. Bunun yolu da 30 yaşını geçmiş , ligin artık "kaşarı" olmuş futbolcuları transfer etmek değil, kendi öz kaynaklarını kullanmaktan geçer. Ben hiç bir Burnley başkanının , bu bölge insanı bize sahip çıkmıyor dediğini duymadım.

Sevgiler Saygılar 

Maradona

1 yorum:

  1. 10 numara bir yazı güzel araştırma hatta yakında bir gazete senin yazını çalıp isimsiz kullanırsa şaşırma.
    Saygılar.

    YanıtlaSil