26 Nisan 2009 Pazar

ESKİŞEHİRSPOR-BEŞİKTAŞ

Eskişehirspor: Sinan, Vucko, Nadarevic, Bülent Ertuğrul, Sezgin, Emre Toraman, Doğa, Bülent Kocabey, Engin, Youla, Anderson


Beşiktaş: Rüştü, İbrahim Toraman, Gökhan, Sivok, Ekrem,Ernst, Cisse,Delgado, Tello, Serdar Özkan, Holosko


Beşiktaş'ta İbrahim Üzülmez, Edouard Cisse, Rodrigo Tello, Tomas Zapotocny ve Yusuf Şimşek Fenerbahçe derbisi öncesinde sarı kart cezası sınırında. Sanırım özellikle Yusuf ve İbrahim'in ilk 11de olmamasının sebebi bu durum olabilir.Yani belki Cisse ve Tello'nun da birer alternatifi olsa onları da yanına çekebilirdi Mustafa Denizli.Geldiğinden beri takım içindeki forma dağılımını ve 15 16 oyuncuyu hazır tutmasını taktir etmek gerekir. Ama artık şampiyonluk yarışında bu kadar kadro ile oynamak doğru mu tam karar veremiyorum. Gene de Mustafa Denizli'nin bildiği bir şey olduğuna inanıp maça başlıyoruz.Ayrıca ilk 11 lere baktığımızda Bobo Holosko tercihide tartışılabilir durumdaydı.

İlk yarı


Eskişehirspor sezon başından beri kendi evinde büyük takımlara karşı maç kaybetmemişti. Bunun verdiği ve puan alarak önümüzdeki haftalara biraz rahat girmenin isteği ile maça açık başladı Eskişehirspor. Buna ayak uyduran bir Beşiktaş olunca sahada ilk 10 dakikada 2. Beşiktaş'ın toplam 3 gol pozisyonu oldu. (Tello,Toraman ve Youla). Holokso, Bobo ve özellikle de Nobre gibi hedef santrafor olmadığı için saha içinde çok geziniyor,zaman zaman Tello ile yer değiştiriyorlar. Belki aldıkları taktik bu yönde ama böyle olunca da Beşiktaş'ın rakip yarı alanda sistematik baskı kurması zorlaşıyor. Eskişehirspor orta alanda iyi mücadele ediyor ve sezon başından beri oynadığı kontra atak futbolunu başarı ile uyguluyor.Maçın 32. dakikasında Ernst'in şutunda Serdar Özkan kalecinin yükünü hafifletmek istercesine araya girerek topu auta gönderiyor. Maçın 37. dakikasında gelişen atakta Delgado o kadar kötü bir şut çekti ki (özellikle Marquinhos'un pes oynarken sevdiği paslardan biridir) ikinci yarıda yerini Yusuf'a bırakmaya aday gözüküyor. İlk yarıda son 5 dakikada Eskişehirspor 2 tane hızlı atak şansı yakaladı ama bunları kullanamadı. Ayrıca Delgado Tello ile yaptığı verkaç ile güzel bir şut çıkarttı.
İlk yarıya genel olarak bakarsak Beşiktaş'ın daha fazla şut çektiğini,maçın Eskişehirspor sahasında daha fazla oynandığını söyleyebiliriz ama Beşiktaş net gol fırsatı bulmakta çok zorlandı. Genelde uzaktan şutlarla etkili olmaya çalıştılar. Bunda Bobo'nun yedek kulübesinde olmasının etkisi çok büyük. Eskişehirspor ise alışılmış futbolunu ortaya koydu. Geride elinden geldiğince mücadele edip hızlı çıkışlarla gol aradı. İkinci yarıya başlarken özellikle Beşiktaş'ın oyuna Bobo'yu almasını bekliyorum. Serdar Özkan Tello ve Delgado çok etkisizlerdi. Maçın Beşiktaş adına en iyisi ilk yarıda bence Ernst'ti. Eskişehirspor'un kalecisi Sinan ligdeki ilk 90 dakikalık maçında önce acemice başladı.(kornerlerdeki çıkamayışı ve bir pozisyonda arkadaşıyla anlaşamadı) Ama daha sonra uzaktan gelen şutlara yaptığı etkili kurtarışlarla kendine güveni geldi. Ayrıca Youla Engin tartışması da akıllarda kalan bir diğer olay.
İkinci yarı


Beşiktaş'ta İbrahim Üzülmez ve Bobo oyuna girerken Serdar Özkan ve Sivok oyundan çıktı. Eskişehirspor'da ise Engin'in yerine Serdar oyuna girdi. Bunda Engin'in Youla ile tartışmasın etkisi büyük. Bu değişikliklerle iki takımda maça çok hızlı başladı. Bülent maçın 47. dakikasında içeriye topu daha iyi kesebilse Eskişehirspor ikinci yarıya golle başlayabilirdi. Aynı şekilde Delgado topu 57. dakikada sağdan bindiren arkadaşına bıraksa Beşiktaş'ın golu bulması işten bile değildi. Delgado bu tercihi ile bence yedek klubesine bir adım daha yaklaştı. Dakikalar 62'yi gösterirken geride kalan 17 dakikada Eskişehir ilk yarıya göre daha etkili hücumlar gerçekleştiriyor. 67. dakikada Beşiktaş aradığı golü Tello'nun ara pasında topla buluşan Bobo'nun ayağından buluyor. Pozisyonda sağ bekteki Eskişehirsporlu oyuncu ofsaytı bozarak goldeki en büyük payın sahibi oluyor. 72. dakikada Eskişehirspor'un kullandığı korner sonucu hızla atağa çıktı. Tello'nun bıraktığı topta Ersnt topla ilerleyip topu Bobo ile buluşturdu ama Bobo etkisiz bir şut çekti. Golden sonra Eskişehirspor dağılmadan oyununu oynamaya devam ediyor. Ama zaman zaman özellikle orta alanda boşluklar bırakarak Beşiktaş'ın daha hızlı oynamasına katkıda bulunuyor. Buna rağmen Beşiktaş ise yaptığı atakları çılızdan etkili seviseyine bir türlü çıkartamıyor. Ben şahsen Delgado Yusuf değişikliğini beklerken Mustafa Denizli Tello'yu oyundan alarak Yusuf'u oyuna sokuyor 79. dakikasında maçın.(Gerçi Tello da kötüydü ama Delgado çok daha kötüydü) Maçın 85. dakikasında Yusuf öyle çalımlar sonunda o kadar güzel bir asist yaptı ki Holosko değil ben olsam orda o top gol olurdu. Belki belki Guiza kaçırırdı.İkinci golden sonra iki takımda oyundan düştü ve maç Beşiktaş'ın 2 0 üstünlüğü ile bitti.


Maça Genel Bakış


Maçın genelinde Eskişehir için kötü oynadı demek mümkün değil. Her hafta oynadıkları futbolu bu hafta da sahaya koydular.Ama rakip Beşiktaş'tı ve futbolcular arasındaki bireysel farklılıklar ön planda oldu. Beşiktaş için ise rahatlıkla kötü oynadı diyebiliriz. Şampiyonluk yolunda puan kaybetmemeleri gerekiyordu ama geçen haftaki Bursa ve ondan önceki maçlarına göre kötüydüler. Bunda sahaya çıkan ilk yarıdaki 11in de etkisi vardı. Eskişehirspor iyi bir takım olmasına rağmen özellikle orta sahalarında topu ileriye iyi çıkartabilen bir oyuncuları yok maalesef. Beşiktaş'ta ise oyuna damgasını bence 11 12 dakika oynamasına rağmen Yusuf vurdu. Attırdığı gol maçı rahatlattı Beşiktaş açısından ayrıca biz izleyenlere de büyük keyif verdi. Yusuf bu süper işleri yapmasaydı bence Beşiktaş'ta en iyi oynayan gene Ernst olurdu. Ayrıca Cisse gitgide bir Maldonado oluyor. Bence seneye Cisse yerine daha bir Ersnt'e benzeyen bir oyuncu lazım.Tello ise gol pası dışında pek yoktu oyunda. Delgado çok çalışkandı ama son pas tercihlerini yanlış yaptı ve gene 10 dakikalık bir Yusuf kadar bile faydalı olamadı takımına. Beşiktaş'ın bir gömlek büyük takım olabilmesi için Delgado'nun bir gömlek üstünü alması gerek.Beşiktaş Sivas'ı takibini sürdürdü ama bu takipte öne geçmek istiyorsa daha iyi futbol oynaması lazim. Ne kadar formsuz da olsalar Fenerbahçe ve Galatasaray ile oynayacak bu takım. Ve şampiyonluk için bu iki takımı da geçmeleri lazım. Ayrıca Mustafa Denizli maça acaba Bobo ve Yusuf'la başlasa daha iyi olmaz mıydı? Bakınca olurdu gibi gözüküyor ama bu iki futbolcunun haftaiçi sakatlık sorunları olduğu söyleniyordu. Heralde kararlar bununla alakalıydı. Eskişehirspor için ise umarım düşme hattına bundan daha çok yaklaşmazlar, çünkü böyle bir takımın ligde olmayışı büyük kayıp olacak. Böyle bir taraftar ve böyle bir şehir 1. ligi hak ediyor. Seneye 3 4 transferle biraz daha iyi bir takım olup, bu heycanın içinde olurlar inşallah. Ayrıca taraftar bence her hafta ders veriyor, ama biz bu güzel dersi sadece canlı maçlarda görebiliyoruz. Kimse sanmasın ki o stat sadece büyük takımların maçında doluyor ve şovlara sahne oluyor.


Not: Yazının genel bakış haricindeki tüm kısmını canli canli yazdım maçı izlerken. Tabi ki biz de çok isteriz “Lig Tv” görüntüleri göndersin biz de görüntüler ile ilgili yorumlarımızı daha güzel yapalim :) . Bari en azından bizde biraz maçı canlı yorumlayalım dedik ve böyle Bir şey yaptım. Bakalım siz hangi tarzı daha çok sevceksiniz merak ediyorum.


Maradona

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder