11 Mayıs 2009 Pazartesi

Sivasspor

Başkalaşan Sivasspor
Geçen seneki performanslarının üzerine , medyanın ve yorumcuların bir kısmı onlardan bu sene bir düşüş bekliyorlardı. Onlar ise geçen seneki başarılarının tesadüf olmadığını gösterdiler. Bence ligin tartışmasız en başarılı takımıdır Sivasspor. Birincisi şampiyonluk yarışındaki takımlar içinde en düşük bütcelisi Sivasspor. İkinci ve bence en önemlisi ise , şampiyonluk yarışındaki takımlar içinde iki senedir aynı hoca ile lige devam eden tek takım Sivasspor. Buna oyuncu kadrosundaki süreklilik de eklenince istikrar başarıyı getirdi. Ama özellikle ligin ikinci yarısının hemen başındaki Galatasaray maçları ile birlikte Sivasspor'da bir “başkalaşma” süreci yaşandı. Önceleri acaba bir galatasaray taraftarı olarak bana mı öyle geliyor diye şüpheleniyordum, ama son 3 4 haftadan beri, bu iyice gün yüzüne çıktı. Bu başkalaşmada içsel ve dışsal faktörlerin etkisi var fazlasıyla. Dışsal olarak bence 2 önemli unsur var. Birincisi sezon başlamadan ortaya çıkan olay. Geçen sene oynanan Trabzonspor- Beşiktaş maçında esame listesindeki hatadan ötürü Beşiktaş'ın 3 puan'ının silinip , Sivas'ın Uefa kupasına katılmasının gerektiğinin ortaya çıkması. Bence haklı olarak bu Sivasspor camiasında federasyona karşı bir antipati ve güvensizlik doğurmuştur ve bu son derece haklıdır. Yani medyamız ve toplumumuzda bu tür gerçekleri unutmakta usta olduğu, hatta medyamız böyle bir durumda kamuoyu oluşturmaktan aciz olduğu için, bu konu gerektiği kadar üzerine gidilmeden kapatıldı. Acaba hem federasyon hem de medyamız böyle bir hata 3 büyüklerden birine yapılsa bu denli çabuk hasır altı edilir miydi? Hatta daha da ileri gidip, böyle bir hata 3 büyüklere karşı yapılabilir miydi onu sormak istiyorum. Sivasspor hem federasyona hem de medyaya son derece güvensiz ve çok klişe olacak ama belki de önlerinin kesileceğini düşünüyorlar. 2. faktör ise bence medyanın Sivasspor'a karşı acımasızlığı. Özellikle spor yazarından çok bir takımın taraftarı zihniyetinde yazı yazan yorumcular kendi çıkarlarından olmamak için kendi takımlarını sertçe eleştiremiyorlar ama Sivasspor'u yerden yere vurabiliyorlar kolayca. Halbuki iki sezon üst üste lige bu denli renk katan başka bir takım yok.


İçsel Sebeplere gelince, bence bunların başında takımın hocası Bülent Uygun'un söylediği gibi tecrübesizlik geliyor. Bülent Hoca takımda tek şampiyonluk yaşamış insanın kendisi olduğunu söylemiş ,ama bence futbolcu olarak şampiyonluk yaşamakla , teknik adam olarak şampiyonluk yaşamak arasında da baya bir fark olmalı. Bu yüzden genel olarak Sivasspor'da bir tecrübesizlik hakim. Ama geçen seneye göre bakıldığında ise gene iyi bir mesafe kaydettiler. Diğer bir içsel sebep ise, yukarda anlattığım güvensizliğin takıma yansıması bence. Geçen sene çok heycanlı bir maç sonuçunda Galatasaray'a 5 3 yenilmişti Sivasspor kendi evinde. Ve o maçtan sonra bence hak etmediği kadar eleştirilmişti. Allah için, Ayhan hayatında kaç kere öyle güzel bir gol attı sorarım. Yani tutup o golu Gerrard ya da Lampard atsa alışılmış diyeceğim ama biraz tesadüftü. Ya da Mehmet Yıldız kaç maç o kadar kötü oynardı. O maçtan beri şiddetle ve yapıcı eliştiriden uzak eleştirilen Sivasspor yavaş yavaş başkalaşmaya başladı. Şubat ayında Galatasaray galibiyetlerinden sonra yaptıkları açıklamalardan Mecnun Başkan'ın “ Bizi şampiyon yapmayacaklarından korkuyorum” açıklamasına kadar aslında iyi idare ettiler. Ama sonrasında Bülent Hoca'nın sert ve bazen mantıksız açıklamalarıyla yavaş yavaş anti-pati toplamaya başladılar. Hatta Ankaraspor maçında kızıp da kulübeyi kırdıklarında, birbirlerini yumruklayan Semih ve Arda'dan bir farkları kalmamıştı. Sonra geldi hava sıcaklığından bahsettti. Halbuki birileri de Sivas'taki soğuktan ve zeminden bahsedince o da onları eleştiriyordu. Ve bütün bu olayların son halkası Mehmet Yıldız'ın son maçtan sonraki hareketleri oldu.
Eğer gerçekten dedikleri gibi gönüllerin şampiyonu olmak istiyorlarsa bence eskisi gibi 3 büyüklere benzemeden , kendileri gibi olsunlar. Biz de onları sevmeye devam edelim.




Maradona

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder