4 Mayıs 2009 Pazartesi

Tranfere 5 Kala

Fenerbahçe'de bu sezon sonu en az 3 4 oyuncu alışverişi olacak gibime geliyor.Takımın ilk 11'ine ve yedeklerine şöyle bir baktığımda ilk aday Lugano. Nedense bir türlü gideceği kulüp de açıklanmıyor ama bence gideceği kesin.Lugano'nun bu seneki gol sayısı 7. Appiah'ın Brescia forması altında çıktığı 31 maçta attığı gol sayısı ile eşit. Bu sene en çok koşan eden çabalayan o olmasına rağmen bir de bardağın boş tarafı var. Lugano Fenerbahçe'de 5 maç ceza almayı başarmış bir oyuncu olarak da tarihe geçti. Ayrıca ilk geldiği seneden beri alabileceği maksimum cezayı almasını bildi. 4 sarı karttan olsun , maç içinde ikinci sarıdan olsun , direk kırmızı karttan olsun sürekli ceza yedi ve kimi önemli maçlarda takımını çok yalnız bıraktı. Tamam çok iyi bir defans ama gitmesine biraz da sevineceğim itiraf etmem gerekirse. Yeri de iyi doldurulur mu bilemiyorum. Çünkü 1 2 senedir yer doldurma konusunda başarısız bir kulüp Fenerbahçe. Ama daha az agresif bir defans ile bu sorun çözülürse memnun olacağım. Uche Högh günlerine artık geri dönsek fena olmayacak.


Gidenlerin yeri dolamadı demişken biraz da o konudan bahsedelim. Appiah gidince yerine en acelesinden Maldonado alındı. Appiah gol atan ve attıran bir orta sahaydı evet. Sürekli hücumu düşünebilen bir orta sahaydı. Alınan Maldonado'nun kariyerine baktığımda ise toplamda 7 gol görüyoruz 11 senede. Fenerbahçe'de ise daha gol atamadı. Sanırım bir asisti var geçen seneki Sivas maçında. Yani en azından buna bakılıp acele bir karar vermeme şıkkı değerlendirilebilirdi yönetim tarafından. Gol herşey mi? Tabi ki değil. Bunun öyle olmadığını bir diğer kayıp Aurellio gösteriyordu zaten bizlere.



Onu da kaybeden Fener yerine Josico Verdu'yu aldı. Josico inanın 4 5 sene önce Fener'de olsaydı kariyeri itibariyle yararlı olabilirdi. Tamam gol sıkıntısı onda da var. Ama en azından Josico'nun bir şampiyonlar ligi yarı finali , bir uefa kupası çeyrek ve bir de yarı finali var.Ama Maldonado'nun kariyerinin zirvesi geçen seneki Chelsea maçları.


Bu iki oyuncu da şu an kadroda gereksizler. Josico 4 sene önce gelmeliydi ve Maldonado belki de hiç gelmemeliydi.



Bu sene alınacak bir oyuncu da Mateja Kezman.En azından onun kesinlikle döneceğine eminim. Bu da eldeki yabancılardan birinin gideceğine işaret ki bence Josico da Maldonado da gidecekler.Kezman PSV günlerinden sonra çok kötü iki sezon geçirmiş ve toplam 12 gol atabilmiş bu iki sezonda. Fener'de ise nispeten daha iyi oynamış ve iki sezonda 29 gol bulmuş. Ama tek forvetlik bir Fener'de iş yapmayacağı ve ancak bu kadar yapacağı hep söylenmiştir. Peki acaba elde ilk 11ini garantilemiş bir Semih varken performansı nasıl olur? Gol sayısında bir artış olur mu yoksa Guiza'dan forma şansı bulamaz mı? Geri dönüp hemen satılması da bir ihtimal tabi. PSG'de de bu sene sadece 6 gol bulabilmiş 16 maçta. Yaşı daha 30. Kendisine de kahretsin ki bir sempatim var . Keşke bir kaç sene daha oynasa da bir 30 gol daha atsa bu forma altında.


Şimdi önümüzde zorlu bir transfer sezonu var. Elden gidecek oyuncuları düşünürsek illa ki iki üç yabancı ve bir o kadar da yerli transferi yapılacak. Şimdi bu sene başarılı transferler yapan Galatasaray'a bakıyorum ve de Fener'in geçmiş transferlerine bakıyorum. Gördüğüm şu ki Türkiye'ye ya yurt dışında işi bitmiş ve yaşlanmış adamlar geliyor ya da performansı düşmüş ve ikinci bir yükseliş arayan adamlar geliyor. Bu yaz da parlamaya aday gençler nedense alınamayacağı için yine bu tip adamlar alınacak. Bu transferleri yaparken başarılı da olmak mümkün tabi. Baros, Kewell, Ernst bu sene alınan ve kariyerleri düşüşte olan oyunculardı ve Türkiye'yi bir tekrar var olma sahnesi olarak gördüler ve bu da onları başarılı yaptı. Yaşlarına da baktığımda daha kariyerlerini noktalama noktasına uzaklar. Yani işte Fener'e de bu lazım hala. Anelka , Kezman gibi kariyerleri hafif düşmüş ama yaş itibari ile tekrar yükselebilecek adamlar...Tekrar 34 yaş ya da 31 üzeri adamları transfer etmemeli takımlarımız. Türkiye'ye geldiklerinde yapacak bir şeyleri olmalı ve de ayrıca sadece Güney Amerika kariyerleri olmamalı. (Edu ve Lugano gibi özel oyuncular olmadıkça) Artık bu oyuna ülkemizde de çok para ve çok büyük emekler harcanıyor. En ucuz maç bileti 44 lira. İnsanlar bir şeylerden kesip kombine alıyorlar forma alıyorlar. En azından artık bunlara saygı duyulmalı.

Marquinhos




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder